Youp op zolder
Javascript is uitgeschakeld

Youp op zolder?

Geplaatst: 07-11-2022

Ik ben op de site van NRC. Leuk, de wekelijkse column van Youp. Om de woningnood rond Delft op te lossen, zo schrijft de verbaasde columnist, komt er een nieuwe wijk zo ongeveer op de vluchtstrook van de A13. Is dat geen teringherrie? Ja, buiten versta je elkaar amper. Maar vooral op de zolders van dit nieuwe Vinexachtige juweeltje is het lawaai kennelijk onverdraaglijk.

Nou ja, fantaseerde de vrolijke stukjesschrijver, dan verbied je de bewoners toch gewoon op zolder te slapen. Beetje extreem maar in een column moet dat kunnen. Typisch Youp. Rijke fantasie. Wel een beetje een Hugo de Jonge-oplossing, dacht ik meteen. Je zolder in lock-down? Gaat Hugo ons ook tegen geluidsoverlast vaccineren?

Maar hoe ziet zo'n slaapverbod op zolder eruit: Ik zie rond bedtijd bij de zoldertrap een door Hugo zelf geinstalleerde en in CDA-groen geschilderde slagboom neerdalen die bij zonsopgang weer omhoog gaat? Worden Oekraienese werkzoekenden ingezet als slaappolitie in deze herriewijk? Die vluchtelingen zijn gewend aan heftig straatlawaai. Na de bommen van Charkov en Kiev is de A13 een oase van rust.

In de buurt van Schiphol komt ook een wijk waar geluidsnormen willens en wetens worden geschonden. De bewoners zijn bofkonten: "Een deel van de appartementen heeft een prachtig uitzicht op de Polderbaan". Wethouders wijken doodleuk af van de geluidsnormen. Duizenden woningen staan op een plek met te veel herrie. Gemeenten moeten hiervoor "juridische bokkensprongen" maken (ik zie een stuiterende Hugo voor me...).

Leuke column. Youp is daarin onovertroffen. Ik heb de column uit en blader digitaal verder. Maar... net voor ik wegklik, zie ik tot mijn schrik dat het helemaal geen snedige Youp-column is maar een bloedserieus nieuwsverhaal. Dat slaapverbod is óók niet verzonnen! Boven het artikel staat in NRC (10/10/2022) staat de kop: "Op zolder mag je niet slapen, staat in de koopakte: Te veel herrie"). Facts beat fiction! Als nieuwe trotse eigenaar teken je ervoor: "De tweede verdieping kan niet gebruikt worden als (onder andere) slaapkamer". Krijgen doven en slechthorenden voorrang bij de toewijzing? Geinig idee?

En de humor stopt hier niet. Hoe die lawaaiwijk heet? De Grasbuurt. Het tussen asfaltvlaktes ingeklemde wijkje heeft zelfs een "tuinwijk karakter". Citaat uit de folder: "De woningen staan hier als het ware met hun voeten in het gras en liggen aan de groene uitlopers van het stadspark". Dat park ligt dus pal naast de vluchtstrook en negen (!) rij-stroken verkeer. Zou de tekstschrijver van deze blijmoedige kletskoek er zélf willen wonen? En wat als je in dit groene paradijsje de ramen eens lekker open wilt zetten? Eh..., dat doe je niet. Want ik lees: "De woning heeft een dove gevel. Hierdoor kunnen de ramen in de voorgevel niet open".

In het artikel in NRC wordt ene Fred Woudenberg geciteerd. Hij weet waar hij over praat want hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Geluid. Hij kent de ellende die mensen op de koop toe nemen om maar een woonplekje te vinden. Fred: "Zelfs al zou je sociale huurwoningen bouwen op de landingsbaan van Schiphol dan nog gaan er mensen wonen".

Charles Groenhuijsen
Reacties, suggesties: charlesgroenhuijsen@gmail.com

Overig Columns

Grote problemen, kleine oplossingen 13-06-2024
Le plus belle spectacle de la modernité 29-05-2024
Op het kerkhof 14-05-2024
Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie