Pompen of verzuipen
Javascript is uitgeschakeld

Pompen of verzuipen

Geplaatst: 16-04-2024

Stel er is een dijkdoorbraak en het achterliggende land loopt onder water. Wat doe je dan? Probeer je het gat te dichten of juist groter te maken? Of je zit in een boot die langzaam vol water loopt. Gelukkig heb je een pomp bij de hand. Pomp je dan water uit de boot of juist meer water in de boot?

Beetje extreem deze voorbeelden? Nog een voorbeeld: Stel je hebt een kolossaal tekort aan huizen: er moet dringend veel meer gebouwd worden. Heel Nederland is het er over eens: Doe iets aan de wooncrisis. Vergroot of verklein je dan juist het aantal beschikbare bouwvakkers? U en ik weten de oplossing. Maar we doen het omgekeerde. Minder arbeidsmigranten.

Neem bouwbedrijf Van Wijnen. Daar werken veel buitenlanders uit Polen, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië en Slowakije. De HR-directeur heet Tahlvik Leung. "Voor ons is het van belang dat ze er zijn en dat er toegang is tot die groep. Anders wordt het lastiger om het woonprobleem op te lossen", zegt Leung.

Bij minder arbeidsmigranten wordt het steeds moeilijker de wooncrisis op te lossen. De benodigde aantallen nieuwe huizen zijn al zo hoog. "Die komen in gevaar als je geen arbeidskrachten meer hebt. Dus is het heel belangrijk dat alles wordt gestimuleerd dat ons in staat stelt de productie uit te voeren. Alles wat de productie in de weg staat, vormt een risico", aldus Leung.

Zouden mensen in de bouw de recente politieke discussies in Den Haag volgen? De vier partijen die nu proberen een nieuw kabinet te vormen lijken het over één ding eens: minder nieuwkomers. Hoeveel mensen in de bouw hebben op een van die vier politieke partijen gestemd? Misschien vragen ze zich zich af of dat de juiste keuze is geweest. Natuurlijk, het zijn lastige keuzes. Het probleem is ingewikkelder dat ik hier kan opschrijven.

Maar één ding is wel heel simpel: Bouw en infra zijn de sectoren met de grootste arbeidstekorten. Ik merk het zelf. In ons huis moeten we fors onderhoud aan een rij ramen laten doen. Het moet echt gebeuren om lekkages te dichten en grotere problemen later – met alle kosten van dien – te voorkomen. Een fikse klus in ons oude binnenstadshuis.

Maar probeer maar eens een offerte te krijgen. En vervolgens de belofte dat zo’n aannemer het werk ook voor een acceptabele prijs wil doen. Je bent al blij als ze beleefd terugbellen. Al is het met de boodschap: Geen tijd.

En dan is dit alleen een onderhoudsklus. Als het niet gebeurt, zit ik niet meteen zonder dak boven mijn hoofd. En mocht het écht uit de hand lopen met die lekkages, dan kunnen we altijd nog gaan pompen. Waarbij de keus niet moeilijk is of we het water van buiten naar binnen of van binnen naar buiten gaan pompen.

Wat zou het fijn zijn als ook politici die les ter harte nemen.

Overig Columns

Grote problemen, kleine oplossingen 13-06-2024
Le plus belle spectacle de la modernité 29-05-2024
Op het kerkhof 14-05-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
 

Onze partners

  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie