Nooit meer voorspellen
Javascript is uitgeschakeld

Nooit meer voorspellen

Geplaatst: 07-03-2023

De mens is de kroon op de schepping maar bij het doen van voorspellingen presteren we belabberd. Dankzij technologie weten we meer dan ooit over de arbeidsmarkt, demografie, economie, inkomens, woningbouw. Computers rekenen in een halve seconde uit waar een gewoon mens een maand over doet. Daar komt nu kunstmatige intelligentie bij waardoor we nog sneller nog slimmere conclusies kunnen trekken. O ja? Echt waar, joh? Of is juist het omgekeerde het geval? Laat ik met mijn conclusie beginnen: Stop met voorspellen.

Wat ik hiermee bedoel? Nou deze bijvoorbeeld. Nederland schaft massaal warmtepompen aan. Dat is goed voor het milieu zeiden techneuten en economen tegen ons. O, wacht even. Klopte die voorspelling wel? Nee dus.

Ik lees: "Milieu kosten van warmtepomp jarenlang te laag ingeschat". Het artikel: "Warmtepompen zijn materiaal -technisch gezien veel slechter voor het milieu dan werd aangenomen. De score, zo blijkt het onderzoek, is zo slecht dat nieuwe woningen op kantoren nauwelijks nog aan de regels voor duurzaam bouwen voldoen". De Telegraaf concludeert: "De warmtepomp is ongelofelijk veel vervuilender dan werd gedacht. Naar de warmtepomp is nooit goed onderzoek gedaan". Wát? Nooit op gelet dus. Verbijsterend. Maar ook verrassend?

Ik schiet bijna in de lach. Een warmtepomp is tot 11 keer (geen tikfout!) slechter voor het milieu dan werd aangenomen! Ik verzin het niet. Ik ga uit van het goede in de mens maar hier slaat de gezonde argwaan toe. Dit kan voor deskundigen niet echt als een verrassing komen? Hun voorspellingen sloegen nergens op.

Ander gevalletje. In Schiedam was er een ambitieus plan voor een woontoren met 79 dure appartementen. Er waren al bomen gekapt, de locatie was bouwklaar. Helaas, de appartementen zijn iets te snel verkocht. De graafmachines en betonmolens iets te vroeg besteld. Het feest gaat niet door. Gedonder met vergunningen. Een totale verrassing?

Zelfde gedoe in Utrecht. De bouw van de 90 meter hoge Galaxy Tower zit in een "rampscenario". De toren had al in 2021 opgeleverd moeten zijn, maar er is een fikse ruzie tussen aannemer en opdrachtgever. Al weer - net als in Schiedam - een prestige-object, een "eye catcher". Niet "wie heeft de grootste" maar "wie bouwt de hoogste". En is het écht onvoorspelbaar al deze ellende? Of is het gevalletje van arrogant Bokitogedrag: we komen er wel mee weg.

Geldt dit ook voor het mega-datacentrum van Microsoft in Noord-Holland? Ze hebben niet de juiste bouwvergunning. Ik lees: "Op papier kan de provincie Microsoft dwingen de gebouwen weer af te breken als de vergunning niet rond komt, maar dat is niet realistisch". Er is ook hier níemand die dacht: "Mmm, dit stinkt".

Nog eentje? We kennen het allemaal. Het stikstofdrama. Kom op, dat wisten we toch al lang? Welbewuste onwetendheid als beleidsmiddel. Met luidruchtig gejammer als de aap uit de mouw komt.

Ander voorbeeld en niet het kleinste: De opheffing in 2010 van het ministerie van VROM. De voorspelling: Ach, dat hebben we niet meer nodig; weg ermee. Jammer. Fout. Dom. Kortzichtig. De effecten zijn fout voorspeld. Voor de zoveelste keer.

Wie gelooft nog de zonnige prognoses van minister Hugo de Jonge voor de woningbouw? Nee, ik ook niet. Of neem berekeningen van tekorten of overschotten op de arbeidsmarkt. Hoe vaak hebben vrolijkheid en somberheid elkaar al onvoorspelbaar afgewisseld? Overschot-tekort-overschot-tekort... Het gaat maar door. Voorspellingen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Integendeel.

Vandaar mijn oproep: Stop met wensdenken. Stop met voorspellen. Of dat gaat gebeuren? Mijn voorspelling is...

Oh nee, dat mocht niet meer. Sorry.

Het leven is onvoorspelbaar.
En niet zelden onvoorstelbaar.

Charles Groenhuijsen
Reacties, suggesties: charlesgroenhuijsen@gmail.com

Overig Columns

Grote problemen, kleine oplossingen 13-06-2024
Le plus belle spectacle de la modernité 29-05-2024
Op het kerkhof 14-05-2024
Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
 

Onze partners

  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie