Er moet snel iets gebeuren
Javascript is uitgeschakeld

Er moet snel iets gebeuren

Geplaatst: 12-09-2022

We hebben de afgelopen jaren al flink wat crises over ons heen gekregen. We hebben achtereenvolgens de kredietcrises, de coronacrisis en de arbeidsmarktcrisis voor onze kiezen gekregen. Maar de energiecrisis waar we nu middenin zitten spant qua ernst en disruptief gevaar naar mijn idee de kroon. Zeker als het kabinet niet heel snel met adequate maatregelen komt en besluit om aan de juiste knoppen te draaien. En eerlijk gezegd maak ik mij juist over dit laatste misschien nog wel de grootste zorgen.

Burgers en bedrijven zien de energielasten meer dan fors stijgen. De gevolgen zijn gigantisch als de energierekening plotseling vertienvoudigt. Daar is op een gegeven moment niet tegen op te werken. Niet voor niets sluiten straks glastuinbouwbedrijven in het Westland hun deuren. Ook bakkers luidde de noodklok en waarschuwen dat een brood straks over de vier euro gaat kosten. Het spreekt voor zich dat ook de bouwsector piept en kraakt onder de stijgende energielasten. De sector kampt al geruime tijd met stijgende kosten van bouwmaterialen en daar komt nu nog even de energierekening bovenop.

Natuurlijk dragen enerzijds de stijgende energiekosten bij aan meer aandacht voor verduurzaming. Dat is op zich geen slechte zaak. Anderzijds is het straks nog maar de vraag wie die verduurzamingsmaatregelen straks nog kunnen betalen. Wie kan straks zich straks überhaupt nog een nieuw huis veroorloven? Ben ik nu te somber? Misschien, maar dat komt omdat deze energiecrisis het in zich heeft om onze hele economie te ontwrichten. Ik zei van de week gekscherend dat de arbeidsmarktcrisis zichzelf gaat oplossen. Maar dat is wel zo. Want bedrijven gaan inkrimpen om kosten te besparen. Ook ligt vraaguitval op de loer. Als de hand op de knip gaat omdat men de producten niet meer kan betalen ontstaat dat vanzelf. In augustus is het inflatiecijfer opgelopen naar 12 procent. Maar liefst twee procent hoger dan de maand daarvoor.

Om de dreigende neerwaartse spiraal te doorbreken is het cruciaal dat ons kabinet ingrijpt en weer grip krijgt op de energiemarkt. Er zijn daarvoor diverse mogelijkheden. Als eerste zien we enorme winsten bij de olie- en energiebedrijven. Het zou niet verkeerd zijn om een deel daarvan af te romen om daarmee maatregelen te financieren, die de effecten van de stijgende energielasten kunnen dempen. Ook zou het schelen wanneer de gas- en elektraprijzen van elkaar ontkoppeld worden. Voor een bedrijf besparen op gaskosten is immers vaak makkelijker dan bezuinigen op elektra. Verder hebben landen zoals Spanje, Italië en België een prijsplafond. En tenslotte hebben we nog flink wat gasvoorraden in de bodem van Groningen zitten. Wanneer we de omwonenden stevig compenseren moeten we de kraan weer een stukje open kunnen draaien.

Dit soort ingrepen heeft effect voor zowel de burgers als het bedrijfsleven. Dat is anders dan de geluiden die nu uit Den Haag komen en die vooral gericht lijken te zijn op de armlastigen van onze samenleving. Natuurlijk ook heel belangrijk. Maar daarmee doet dit kabinet de middeninkomens en vooral het bedrijfsleven met het MKB voorop, meer dan tekort. Een zeer risicovol beleid ook. Want daardoor doen straks heel veel bedrijven het licht uit. Niet uit besparing of slechts voor even, maar voorgoed.

Jan-Paul Schop

Managing Director USP Marketing Consultancy


USP Marketing Consultancy is een toonaangevend marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, de installatiesector, de doe-het-zelfsector en de woonsector.

Overig Columns

Op het kerkhof 14-05-2024
Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
 

Onze partners

  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
Sluit deze advertentie