Bouwvakkers nonchalant en te dik
Javascript is uitgeschakeld

Bouwvakkers nonchalant en te dik

Geplaatst: 04-04-2023

Ik heb goed en slecht nieuws. Wat wilt u eerst horen? Het goede nieuws dan maar? De bouw levert een fijne bijdrage aan de vermindering van uitstoot van stikstof in Nederland. Joepie! Dat lucht op. Letterlijk en figuurlijk. Het slechte nieuws? Die verlaging wordt mede veroorzaakt door de arbeidsinspectie. Die controleerde ruim 200 bedrijven vooral in Brabant en Limburg en legde op meer dan 100 bouwprojecten het werk stil. Te gevaarlijk. Geen geintje. Helaas.

Ik heb er nog een in de categorie goed én slecht nieuws. Hier is het slechte nieuws dat juist bij de aanleg van die panelen met veiligheidsvoorschriften wordt gefoezeld. Het goede nieuws: steeds meer particuliere laten op hun dak zonnepanelen leggen. Dat leidt tot minder CO2 uitstoot. Fijn! Wat goed is voor het klimaat (minder CO2), is slecht voor de bouwvakkers (ongelukken).

Ik probeer me voor te stellen hoe ernstig het moet zijn, als inspecteurs een bouwproject stilleggen. Dan heb je er behoorlijk een potje van gemaakt als bouwondernemer. Die werknemers sjouwen boven op het dak met grote zonnepanelen vaak zonder hek of zekering.

Wel een beetje pech voor de kinderen van die verongelukte bouwvakkers die nogal eens blijvende schade aan zo'n ongeluk onderhouden. Hopelijk hebben de werknemers na zo'n heftige val een stevige rolstoel waar ze niet uit kunnen vallen...

Vaak komen bedrijven er vanaf met een boete. Als het heel ernstig is met dodelijke afloop komt het Openbaar Ministerie eraan te pas. Een voorbeeld: Bij het demonteren van de steiger maakt een bouwvakker een dodelijke val.

De officier van Justitie is streng: als alle regels waren nageleefd, was deze werknemer 's avonds gezond en wel thuisgekomen. Er is een geldboete van € 70.000 geëist, waarvan €25.000 voorwaardelijk. Dat komt dus eigenlijk neer op € 45.000 boete. Is dat veel voor een mensenleven?

En het is niet voor het eerst dat bouwwerkgevers zich schuldig maken aan een grove nalatigheid. Uit 2018 is een krantenartikel onder de kop: "Bouwplaatsen veel te onveilig". Toen werden de 1300 bouwwerken gecontroleerd. Bij hoeveel projecten moest de inspectie ingrijpen? Zit u een beetje stevig? Bij 70 procent. Ik herhaal: 70 procent! De inspectie SZW schreef onomwonden: "We zien dat er veel wordt gesproken, maar te weinig wordt gedaan om het werk echt veiliger te maken. Brancheorganisaties moeten de risico's echt aanpakken".

Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers kunnen er iets aan doen. Het Bedrijfstakverslag 2021. "Twee derde van de werknemers is veel te zwaar." Je kunt het natuurlijk niet bewijzen, maar als je boven op een dak met die zware zonnepanelen loopt te balanceren, helpt het niet als je met je volle 125 kg over de steiger wankelt. Sorry, beetje eigen schuld.

En misschien nog erger: de werknemers zelf melden zelden gevaarlijke situaties. Op de website Infrasite.nl staat: "Werknemers in de bouw en infra zijn dik en te nonchalant. De helft van de medewerkers in de bouw en infrasector ziet onveilige situatie op het werk, maar doet er niets aan". Onvoorstelbaar...

Sorry , leuker kan ik het in deze column niet maken. Ook niet veiliger.
Dat moeten jullie zelf doen.
Wie weet voor de volgende keer een vrolijker onderwerp?

Charles Groenhuijsen
Reacties, suggesties: charlesgroenhuijsen@gmail.com

Overig Columns

Grote problemen, kleine oplossingen 13-06-2024
Le plus belle spectacle de la modernité 29-05-2024
Op het kerkhof 14-05-2024
Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie