Bamboe op grote hoogte
Javascript is uitgeschakeld

Bamboe op grote hoogte

Geplaatst: 05-09-2022

Deze kolom schrijf ik op een vroege maandagmorgen. Lekker weertje buiten; voor en achter staan de ramen open. En geloof me of niet aan de voorkant én achterkant van mijn huis in de binnenstad van Utrecht zijn steigerbouwers druk in de weer. Aan de achterkant wordt op een appartementen-gebouw een serie dakkapellen vervangen. Op een lager gelegen balkon staat de steiger zodat de bouwvakkers bij de zolderverdieping kunnen. Zojuist is met een grote kraan de complete nieuwe dakkapel over het pand heen getild en op zijn plaats gezet.

Aan de voorkant van mijn huis is het ook een drukte van belang. Er is veel lawaai van op elkaar kletterende, stalen steigerdelen. Een buurpand is ingrijpend gerenoveerd. De klus zit erop en de steiger wordt nu afgebroken. Toeval.

En er is nog meer: Ik woon niet ver van de Dom, die al een paar jaar van top (112 meter) tot teen in de steigers staat. Vanuit mijn bed zie ik de massale steigerconstructie die de eeuwenoude toren aan het zicht onttrekt.

Dus ben ik extra alert als ik stuit op een artikel over een heel ándere manier van steigerbouw.

Ik lees over steigers in Azië. Van bamboe! En nog leuker dan lezen is het kijken naar bamboe. Tik bij Google de zoekopdracht 'bamboe steigers Hong Kong' in en je krijgt een schat aan prachtige plaatjes van steigers van bamboo. Je gelooft je ogen niet.

In een filmpje uit Hong Kong (daar wordt bamboe al honderden jaren op grote schaal gebruikt voor steigers) vertelt een steigerbouwer dat zijn hoogste steiger 60 verdiepingen hoog was. Ze gaan in Azië ze zelfs tot 70 verdiepingen.

In het Amerikaanse blad Newsweek lees ik over de sterkte van bamboe ("stronger than steel"). In het artikel worden ook racefietsen van bamboe beschreven. Het is stijver en lichter dan het carbon waar dure racefietsen van zijn gemaakt. Bamboe is ook veel goedkoper dan staal en qua CO2-uitstoot minder schadelijk.

Op het filmpje uit Hong Kong zie je de bouwers als een soort Spiderman op grote hoogte circusachtige capriolen uithalen die de Arbeidsinspectie in Nederland vast niet goed zou vinden. Qua veiligheid denken ze daar ietsje makkelijker dan wij hier in Nederland.

Zo'n oude traditie met bamboe vind ik fascinerend. Kunnen we ervan leren? Zijn er voordelige toepassingen voor zo'n natuurproduct dat zo sterk, goedkoop en ruim voorradig is (bamboe kan per dag tot 60 centimeter groeien!)? Zijn we in de bouw wel innovatief genoeg? Kunnen we profiteren van de voordelen zonder onze westerse eisen voor veiligheid op te geven?

Een paar jaar geleden waren er steigers van bamboe te zien op de Dutch Design Week. Maar verder kom ik weinig Nederlandse voorbeelden tegen. Een pergola van bamboe dat is het wel zo'n beetje. Het is als bouwmateriaal wel te koop: Je kunt er balken en planken van maken. De leverancier belooft dat het ideaal is vanwege hoge buig- en treksterkte, stijfheid en hardheid.

Maar als steiger? We volgen het historische voorbeeld van de Aziaten dus niet. Tenzij er een innovatief bedrijf met een produkt komt dat voor- en nadelen slim combineert en is aangepast aan de Nederlandse markt.
In Hong Kong kun je het vak nog steeds leren.

Oh, en als je hoogtevrees hebt kun je beter riolen gaan aanleggen.

Charles Groenhuijsen
Tips, commentaar?
charlesgroenhuijsen@gmail.com

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
Sluit deze advertentie