Jarenlange groei nieuwe zonnepanelen omgeslagen in krimp
Javascript is uitgeschakeld

'Jarenlange groei nieuwe zonnepanelen omgeslagen in krimp'

Geplaatst: 01-02-2024
'Jarenlange groei nieuwe zonnepanelen omgeslagen in krimp'

HEERHUGOWAARD - Nederland is vorig jaar uitgegroeid tot het land met het meeste vermogen aan zonne-energie van de wereld per inwoner. Maar in de laatste maanden lieten steeds minder mensen nieuwe zonnepanelen plaatsen, zegt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNE Research).

Dat komt omdat mensen vaker twijfelen of ze wel zonnepanelen willen, onder meer omdat de zogeheten salderingsregeling wordt afgebouwd en negatieve energieprijzen steeds vaker voorkomen. Daarnaast raakt het stroomnet steeds voller en dat maakt het moeilijker om nieuwe panelen te laten installeren.

"In december waren de verkopen van zonnepanelen 45 procent lager dan in de gemiddelde maand in de eerste helft van 2023", zegt hoofdonderzoeker Daan Jansen. Daarbij zegt hij wel dat de cijfers worden vergeleken met wat volgens hem de succesvolste periode voor zonnepanelen ooit was.

Komende jaren krimpt het aantal nieuwe zonnepanelen van consumenten tot het niveau van voor de energiecrisis, verwachten de onderzoekers. Energie werd veel duurder toen de oorlog in Oekraïne bijna twee jaar geleden begon. Vooral gas steeg kort na het begin van de oorlog flink in prijs. Om de gasrekening omlaag te brengen lieten mensen vaker zonnepanelen installeren. De salderingsregeling maakte het voor mensen nog aantrekkelijker om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, omdat ze daarmee geld krijgen voor de elektriciteit die ze terugleveren aan het net. Vanaf volgend jaar wordt de regeling echter afgebouwd.

Potentiële plekken voor nieuwe zonnepanelen zijn er ook steeds minder. Op dit moment heeft iets meer dan een op de drie huizen in Nederland zonnepanelen, zegt Jansen. Drie van de acht miljoen huizen in Nederland zijn appartementen. "De helft van de potentiële afzetmarkt is daarmee al verdwenen."

Ondanks de krimp van de afgelopen maanden is het totale vermogen van alle zonnepanelen in Nederland bij elkaar in 2023 wel licht gestegen naar 24,4 gigawatt, aldus DNE Research. Dat is volgens de onderzoekers 3,5 zonnepanelen per inwoner. Bij consumenten werd een recordhoeveelheid van meer dan 2,5 gigawatt geïnstalleerd, 17 procent meer dan in 2022.

Overig Bouwnieuws

Oostzaan mag tijdelijke woningen bouwen in natuurgebied 29-02-2024
Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof 29-02-2024
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU 29-02-2024
Rockwool dringt CO2 uitstoot met meer dan de helft terug 29-02-2024
Woontop: Bezwaarprocedures moeten worden ingekort 29-02-2024
Gemeentelijke woonlasten fors gestegen 28-02-2024
Wassenaar stemt voor woningbouw op ANWB-complex 28-02-2024
Verduurzamingsfonds voor woning in trek 27-02-2024
Veel ondernemers verwachten weer prijsstijgingen 27-02-2024
Stedin roept op laadpaal in de middag uit te zetten 27-02-2024
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie