BAM profiteert van woningvraag Nederland
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP
Geplaatst: 25-07-2024
BUNNIK - Door de sterke vraag naar woningen leverde de Nederlandse tak van bouwbedrijf BAM in het eerste halfjaar meer op dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bepaalde activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken hadden daarentegen een negatieve impact, meldt de beursgenoteerde bouwer bij de halfjaarcijfers.
De omzet van BAM steeg in de eerste zes maanden met 6 procent naar 3,1 miljard euro. De nettowinst was met bijna 55 miljoen euro wel lager dan in het eerste halfjaar van 2023, toen bedroeg die iets meer dan 60 miljoen euro.
"De bijdrage van de divisie Nederland was hoger dan in het eerste halfjaar 2023, gedreven door de sterke vraag naar woningen en goede resultaten van het infrasegment", stelt topman Ruud Joosten. De bouw aan evenementenlocatie Co-op Live in het Britse Manchester en twee scholen in Denemarken hadden een negatieve impact op de financiële prestaties van het bedrijf. Die drie projecten zijn vrijwel afgerond, meldt BAM.
De orderportefeuille steeg met 12 procent tot 11 miljard euro. Die toename kwam met name door activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Ook de koersontwikkeling van de Britse pond was gunstig. Binnen Nederland bouwt BAM onder meer 344 woningen op Strandeiland, een kunstmatig eiland in het oosten van Amsterdam.
BAM heeft in de eerste zes maanden 832 woningen verkocht in Nederland. In het eerste halfjaar van 2023 waren dat er nog 577. De woningen waren vooral gekocht door particuliere kopers, zegt het bouwbedrijf. Voor het hele jaar handhaaft BAM de verwachting dat er zo'n 1700 woningen verkocht worden, vergelijkbaar met vorig jaar.
Een "moeilijk" onderdeel voor BAM is momenteel commercieel vastgoed. "Bedrijven zijn huiverig om te investeren in kantoren", legt Joosten uit. Dat komt bijvoorbeeld door de coronapandemie. Sindsdien is thuiswerken steeds normaler geworden. "Bedrijven denken na over de toekomstige kantoorbehoefte."
De twijfel op de kantorenmarkt geeft wel weer een impuls aan het aanpassen en renoveren van bestaande gebouwen, aldus Joosten. Ook hebben de Britse en Nederlandse regeringen grote plannen om te investeren in bijvoorbeeld universiteiten, scholen en ziekenhuizen, die onder die tak vallen.
De grote woningbouwplannen van de nieuwe Labour-regering hebben weinig effect op de omzet van BAM daar, omdat het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk niet actief is op de woningmarkt. Wel verwacht het bedrijf te profiteren van de investeringsplannen voor het Britse spoornet.
Overig Bouwnieuws
|