Consument wil steeds meer van taxateur
Javascript is uitgeschakeld

Consument wil steeds meer van taxateur

Geplaatst: 07-02-2022
Consument wil steeds meer van taxateur

DEN HAAG - Consumenten uiten steeds vaker kritiek op de waardebepaling van hun huis of hebben onrealistische verwachtingen over de snelheid waarmee het taxatierapport wordt opgeleverd. Dat meldt brancheorganisatie de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) op basis van signalen van taxateurs.

Het vorig jaar ingevoerde nieuwe taxatiemodel heeft volgens de NVM mede tot discussies geleid. In het nieuwe model moet zowel de bouwkundige staat van een huis als de fundering meegenomen worden. Door bijvoorbeeld verkeerde interpretaties hiervan door de koper, de taxateur en de hypotheekverstrekker ontstaat veel extra overleg.

De NVM benadrukt dat taxateurs niet verantwoordelijk zijn voor de verkoop van het huis, maar de marktwaarde van een woning bepalen. Ook is digitalisering volgens de vereniging geen realistische reden voor een snellere taxatie. Voor het rapport moet de taxateur namelijk altijd zowel vanachter het bureau als fysiek onderzoek plegen om het rapport op te stellen.

Makelaarsorganisatie Vastgoedpro zegt niet direct signalen te ontvangen dat taxateurs onder druk worden gezet, maar kan het zich wel voorstellen dat het gebeurt. Klanten worden volgens de organisatie mondiger. Ook ligt de taxateur onder een vergrootglas, omdat het de laatste partij in het verkoopproces is, zegt de beroepsvereniging.

Vanwege de krapte op de woningmarkt slinkt het aanbod al jaren en stijgen de prijzen hard. De NVM verwacht mede om die reden dat taxateurs vaker rapporten zullen moeten onderbouwen.


Overig Bouwnieuws

Koophuizen zijn opnieuw duurder geworden 22-02-2024
Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst 22-02-2024
Fataal ongeluk bij brug in aanbouw BAM 22-02-2024
Wachtlijst stroomnet explodeert door energietransitie 21-02-2024
Wonen wordt komende jaren duurder door klimaataanpassing 21-02-2024
'Zonder arbeidsmigrant minder betaalbare huizen' 20-02-2024
Herinrichting voormalig militair terrein begonnen 20-02-2024
Raad Rotterdam wil helderheid over braakliggend pretpark 20-02-2024
Omgevingswet levert nog geen grote problemen op 20-02-2024
Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales 20-02-2024
 

Onze partners

  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
Sluit deze advertentie