Urgenda en burgers eisen maatregelen tegen klimaatveranderin
Javascript is uitgeschakeld

Urgenda en burgers eisen maatregelen tegen klimaatverandering in Klimaatzaak

Geplaatst: 14-04-2015
Urgenda en burgers eisen maatregelen tegen klimaatverandering in Klimaatzaak
Beeld: Urgenda / Chantal Bekker

Tijdens de Klimaatzaak vandaag staan Urgenda, met 900 mede-eisers, en de Staat der Nederlanden tegenover elkaar. De duurzaamheidsorganisatie eist dat de Staat gaat doen wat nodig is om klimaatverandering tegen te gaan en haar verantwoordelijkheid neemt om haar burgers te beschermen, nu en in de toekomst. Urgenda vraagt geen schadevergoeding, maar eist maatregelen tegen klimaatverandering.

'De Klimaatzaak is de eerste rechtszaak ter wereld waar een Staat zo wordt aangesproken. De Staat is nalatig en beschermt haar burgers niet voldoende. Dat is een onrechtmatige daad. Als een overheid haar burgers niet beschermt tegen hele grote toekomstige gevaren, dan kan de rechter ingeroepen worden. Dat is ook onderdeel van de rechtsstaat: dat een overheid niet onbeperkt kan doen wat ze wil. Als haar lakse houding zulke grote gevolgen gaat hebben en uiteindelijk tot schending van mensenrechten leidt, mag de rechter de Staat tot de orde roepen. Ik merk een enorme belangstelling voor onze aanpak en internationale aandacht en navolging. We delen ons pleidooi internationaal al met juristen en bezorgde burgers in andere landen zoals België en de Verenigde Staten. We worden op de voet gevolgd', zegt Urgenda directeur Marjan Minnesma.

Eisen
Urgenda c.s. stellen dat de Nederlandse Staat de plicht heeft om CO2-uitstoot te verminderen met 40 procent in 2020 (t.o.v. 1990). Ook wordt geëist dat de Staat de burgers veel beter gaat informeren over de ernst van klimaatverandering o.a. om veel meer draagvlak te creëren voor stringente klimaatbeleid. Tot slot wordt de rechter gevraagd om te verklaren dat:
1. gevaarlijke klimaatverandering ontstaat als de uitstoot van broeikasgassen niet snel zal worden verminderd;
2. een opwarming van de aarde van 2 graden of meer leidt tot gevaarlijke klimaatverandering die grote groepen mensen en mensenrechten wereldwijd bedreigt;
3. dat de Staat onrechtmatig handelt als ze in 2020 de Nederlandse emissies van broeikasgassen niet met 40 procent heeft verminderd.

Prominenten aanwezig
Tijdens de zitting in Den Haag zijn meer dan 200 mede-eisers aanwezig in de rechtbank waaronder; Joos Ockels, WakaWaka ondernemer Maurits Groen, DJ Gregor Salto, ondernemer Ruud Koornstra, weerman Reinier van den Berg, diverse jongeren uit de Duurzame Jonge 100, ouders en kinderen.

Bron: Urgenda

Overig Bouwnieuws

Zes grote pompen Afsluitdijk worden volgende week geplaatst 02-05-2024
Zuid-Holland organiseert eerste woonconferentie 02-05-2024
Verkoop warmtepompen in de woningbouw stagneert 02-05-2024
Schiphol weerspreekt versoepelde natuurvergunning 02-05-2024
BAM verkoopt meer woningen aan particulieren 02-05-2024
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar 30-04-2024
Kabinet versoepelde stikstofregels voor Schiphol 30-04-2024
Recordaantal orders voor Arcadis 30-04-2024
Utrecht wil dat Rijk niet stopt met investeringen woningbouw 29-04-2024
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet 29-04-2024
 

Onze partners

  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
Sluit deze advertentie