Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in noord hollan
Javascript is uitgeschakeld

Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland

Geplaatst: 09-07-2024
Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland

HAARLEM - Het plan om ruim 76 miljoen euro te steken in versnelling van de woningbouw in Noord-Holland kan rekenen op steun van alle fracties in de Provinciale Staten. Het doel is om in 2030 191.000 woningen te hebben bijgebouwd. Die moeten naar schatting minstens 400.000 inwoners onderdak bieden.

Het is niet de bedoeling projectontwikkelaars te spekken zoals bijvoorbeeld de SP vreest, zei verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB). Hij beaamde dat er veel eisen zijn op onder meer het gebied van duurzaamheid, "maar desondanks kunnen we het toch doen, denken wij". De VVD en andere partijen spraken de hoop uit dat de "heel ambitieuze doelstelling" wordt gehaald.

De woningen moeten grotendeels binnenstedelijk worden gebouwd. Naast deze "groots en meeslepende" projecten is er ook de mogelijkheid gesubsidieerd te bouwen in de 32 gebieden die te boek staan als Bijzondere Provinciale Landschappen (BPL). Na druk van partijen als D66 en ChristenUnie beloofde het door BBB, PvdA, GroenLinks en VVD gevormde bestuurscollege dat de Provinciale Staten een stem krijgen in de besluitvorming over de vijfhonderd tot duizend woningen waar het "theoretisch" om gaat. Dergelijke projecten in beschermd landschap werden omschreven als "klein en venijnig".

Beemsterboer toonde zich ook enthousiast over een voorstel voor een provinciaal projectbureau dat gemeenten als "breekijzer" moet bijstaan om obstakels weg te nemen. Onderzocht wordt of zoiets de traditioneel lange doorlooptijd van woningbouwplannen kan verkorten en hulp kan bieden bij het ambtelijke capaciteitstekort, zonder gemeenten voor de voeten te lopen.

In het plan kijkt de provincie samen met gemeenten naar problemen die met een financiële impuls kunnen worden opgelost. Zo'n 55 miljoen is bedoeld voor woningprojecten in de buurt van ov-knooppunten. Voor nieuwe manieren om snellere woningbouw mogelijk te maken is ruim 11 miljoen euro beschikbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wegnemen van risico's bij de voorbereiding van projecten en het gelijktijdig opstarten van milieu-, stedenbouwkundig of archeologisch onderzoek voorafgaand aan bouwvergunningen. Al met al zou dat voor een 'bouwboost' moeten zorgen.

Overig Bouwnieuws

Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
Fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen 11-07-2024
'Minister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen' 09-07-2024
'Tekort betaalbare huizen niet op te lossen met dure huur' 09-07-2024
Plan voor reparatie betonschade Westerscheldetunnel 09-07-2024
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie