Ondernemers geen ruimte voor economie in stikstofplannen
Javascript is uitgeschakeld

Ondernemers: geen ruimte voor economie in stikstofplannen

Geplaatst: 13-06-2022
Ondernemers: geen ruimte voor economie in stikstofplannen

DEN HAAG - De stikstofplannen van het kabinet laten geen enkele ruimte voor de economie, de bouw van nieuwe woningen en nieuwe duurzame energieprojecten. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. "Er is echter al op korte termijn stikstofruimte nodig om de motor van de economie draaiend te houden en bijvoorbeeld nieuwe betaalbare woningen en de wegen daarnaartoe aan te leggen. Het land zit immers al drie jaar op slot", aldus een verklaring.

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat het goed is dat kabinet kiest voor een gebiedsgerichte aanpak die, ook al duurt het nog een jaar, het stikstofprobleem structureel aanpakt. Maar het is volgens de organisaties belangrijk dat er nu snel extra stikstofruimte komt voor wonen, werken en de energietransitie.

De doelen die de provincies meekrijgen zijn volgens VNO-NCW en MKB-Nederland nu alleen gericht op het halen van de natuurdoelen in 2030, net als de inzet van 25 miljard euro uit het stikstoffonds. "Alle vrijkomende stikstofruimte door innovaties of bijvoorbeeld de uitkoop van boeren gaat naar het herstel van de natuur. Het is belangrijk dat een klein deel hiervan echter ook snel beschikbaar komt voor wonen, werken en de energietransitie. Verder is het de vraag of er voldoende draagvlak is voor de geschetste aanpak, zodat de reducties snel genoeg gerealiseerd kunnen worden."

Bouwend Nederland spreekt in een verklaring van "een gedurfd plan voor het noodzakelijke herstel voor de Nederlandse natuur". Maar de brancheorganisatie constateert ook dat geen ruimte is ingebouwd voor de verlening van vergunningen die op korte termijn nodig zijn voor nieuwe economische ontwikkelingen. "De eigen doelstellingen van het kabinet op het gebied van woningbouw, klimaatadaptatie, verduurzaming, energietransitie en mobiliteit dreigen zo onhaalbaar te worden."

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland stelt dat het kabinet 900.000 woningen wil bouwen in de komende negen jaar. "Voor de bouw en de ontsluiting hiervan zijn echter heel veel en steeds nieuwe vergunningen nodig. Dit geldt ook voor andere grote doelen zoals verduurzaming en de energietransitie. Vergunningen kunnen nu vaak niet verstrekt worden door het gebrek aan stikstofontwikkelruimte. In dit plan lees ik niet dat die ruimte er op de korte termijn structureel komt. Dat is teleurstellend."

Overig Bouwnieuws

Makelaars zien expats en starters vaker overbieden 11-04-2024
Duitse woningbouw heeft miljarden nodig 11-04-2024
Huurwet pakt averechts uit voor lage inkomens 11-04-2024
Koophuizen weer veel duurder geworden 11-04-2024
ING voorziet krimp bouwsector dit jaar 11-04-2024
Gelderland wil nationaal kenniscentrum over problemen stroomnet 10-04-2024
Instanties pakken samen woningen aardbevingsgebied aan 10-04-2024
Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie overneemt 10-04-2024
'Optoppen gebouwen geen oplossing voor woningtekort' 09-04-2024
Vitens werkt aan duurder water voor 'comfortgebruik' 09-04-2024
 

Onze partners

  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
Sluit deze advertentie