Omgevingswet levert nog geen grote problemen op
Javascript is uitgeschakeld

Omgevingswet levert nog geen grote problemen op

Geplaatst: 20-02-2024
Omgevingswet levert nog geen grote problemen op

DEN HAAG - De Omgevingswet, die op 1 januari inging, levert tot dusver nog geen grote problemen op voor provincies en gemeenten, blijkt uit een rondgang van het ANP. De invoering van de wet werd jaren uitgesteld, onder meer om ICT-problemen. Provincies verwachten wel dat het aantal (complexe) aanvragen onder de wet komende maanden nog toeneemt, waarna pas echt duidelijk wordt of alles goed werkt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in de eerste vijf weken van 2024 27.557 verzoeken ingediend bij het digitale loket, met name voor vergunningen en meldingen. "Het calamiteitenteam heeft nog niet in actie hoeven komen", aldus een woordvoerder.

De Omgevingswet bundelt tientallen wetten en regelingen, waarmee de ruimtelijke inrichting van Nederland wordt geregeld. Onder de wet moet het makkelijker zijn voor burgers en bedrijven om een vergunning aan te vragen voor uiteenlopende zaken, van een dakkapel tot het onttrekken van grondwater. Dit kan namelijk binnen één digitaal systeem. Vlak voor de invoering uitten meerdere gemeenten en provincies nog zorgen over de achterliggende techniek. De provincie Overijssel tuigde uit voorzorg zelfs een EHBO-team op: Eerste Hulp Bij Omgevingswetproblemen.

Zo'n anderhalve maand na het ingaan van de wet lijkt het bij provincies rustig. In Gelderland, Limburg en Noord-Holland zijn er in de eerste weken na de invoering van de wet nog geen storingen of bijzonderheden geweest, aldus woordvoerders. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) krijgt eveneens nog geen signalen van problemen. "Technisch werkt het", zegt ook een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, "afgezien van een paar incidenten die ook worden opgelost". Meerdere provincies wijzen er wel op dat nog gewerkt moet worden aan het gebruiksvriendelijker maken van de systemen.

Provincies verwachten daarnaast dat het aantal aanvragen nog gaat toenemen, evenals "de complexiteit" ervan, aldus Zuid-Holland, Overijssel, Drenthe en Flevoland. Om echte conclusies te kunnen trekken moet "de cyclus van aanvraag en afhandeling" meerdere keren worden doorlopen, zegt een woordvoerder van die laatste provincie. Dat kan nog maanden duren. Overijssel wijst erop dat het aantal nieuwe aanvragen nog beperkt is. Dat lijkt te komen doordat net voor de invoering van de wet juist extra veel aanvragen zijn gedaan. Ook Limburg, Brabant en Friesland zeggen dit.

In april komt het ministerie naar verwachting met een analyse van de eerste drie maanden van de wet.

Overig Bouwnieuws

Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
Bouwplaats Lochem twee maanden na ongeval vrijgegeven 23-04-2024
Provincie baalt dat Schiphol stikstofruimte opkoopt 22-04-2024
IMF dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek 22-04-2024
Prijzen koopwoningen in maart ruim 5 procent gestegen 22-04-2024
'Op termijn huizeneigenaar verplichten te verduurzamen' 22-04-2024
Huurprijzen vrije sector blijven stijgen door krimp aanbod 18-04-2024
Duurdere huizen worden veel sneller verduurzaamd 18-04-2024
 

Onze partners

  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
Sluit deze advertentie