Minister kan ingrijpen als provincie niks aan stikstof doet
Javascript is uitgeschakeld

Minister kan ingrijpen als provincie niks aan stikstof doet

Geplaatst: 13-06-2022
Minister kan ingrijpen als provincie niks aan stikstof doet

DEN HAAG - Als provincies niet genoeg doen om de stikstofuitstoot nabij natuurgebieden te verminderen, kan het kabinet ingrijpen. "Uiteindelijk heb ik altijd het instrumentarium om het over te nemen", zegt Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur). Ze zal ook niet schromen dat te doen als het nodig is, hoewel de bewindsvrouw benadrukt ervan uit te gaan de stikstofcrisis samen met de provincies te kunnen bestrijden.

Van der Wal kondigde vrijdag haar stikstofplannen aan, waar de provincies invulling aan moeten geven. Per gebied is duidelijk gemaakt hoeveel de stikstofuitstoot daar naar beneden zou moeten. De provincies moeten uitzoeken hoe ze dat moeten doen en waar ze eventueel afwijken van die doelstellingen. 1 juli volgend jaar moeten ze met hun aanpak komen, maar in die tijd worden ook Provinciale Statenverkiezingen gehouden.

De kans bestaat dat partijen die het stikstofbeleid van het kabinet niet steunen, grote verkiezingswinsten boeken en mogelijk in de Gedeputeerde Staten (de provinciebesturen) terechtkomen. Als de provincies echt weigeren mee te doen aan de aanpak, "zou ik een probleem hebben", zegt Van der Wal. Maar zij verwacht dat niet. "Ik zie ook wel veel gevoel voor urgentie bij de gedeputeerden die ook wel snappen dat ook in hun eigen provincies de balans tussen economie en cultuur echt terug moet komen, en dat de vergunningen verleend moeten worden."

De timing van het plan is voor die provincies ook niet ideaal wegens de verkiezingen, geeft Van der Wal toe. Zelf was ze jarenlang gedeputeerde in Gelderland. "Ik weet als geen anders dat, als je richting die verkiezingen gaat, dat het niet het fijnste moment is om dit soort besluiten te moeten nemen." Het wordt een "spannend jaar" voor de provincies, aldus de minister.

Overig Bouwnieuws

Koophuizen zijn opnieuw duurder geworden 22-02-2024
Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst 22-02-2024
Fataal ongeluk bij brug in aanbouw BAM 22-02-2024
Wachtlijst stroomnet explodeert door energietransitie 21-02-2024
Wonen wordt komende jaren duurder door klimaataanpassing 21-02-2024
'Zonder arbeidsmigrant minder betaalbare huizen' 20-02-2024
Herinrichting voormalig militair terrein begonnen 20-02-2024
Raad Rotterdam wil helderheid over braakliggend pretpark 20-02-2024
Omgevingswet levert nog geen grote problemen op 20-02-2024
Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales 20-02-2024
 

Onze partners

  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
Sluit deze advertentie