Leiden gaat twee grote sportcomplexen bouwen
Javascript is uitgeschakeld

Leiden gaat twee grote sportcomplexen bouwen

Geplaatst: 05-08-2020
Leiden gaat twee grote sportcomplexen bouwen
beeld: Gemeente Leiden

LEIDEN - Leiden gaat investeren in twee grote sportcomplexen. Te weten een combibad met ijsbaan en een indoorsportcentrum met een breedtesporthal en topsporthal. Beiden betreffen hoogwaardige sportaccommodaties die de topsport maar vooral ook de breedtesport een enorme impuls gaan geven, zodat meer Leidenaars kunnen sporten en gestimuleerd worden er een gezonde leefstijl op na te houden.

De totale investering bedraagt meer dan 60 miljoen. De stad behoort daarmee tot de Nederlandse top wat betreft investeringen in sportaccommodaties.

Het eerste sportcomplex komt te liggen op het oude sportpark tussen de Vliet en de Voorschoterweg, op steenworp afstand van de A4. Het voorziet in de behoefte aan een moderne duurzame ijsbaan om nieuwe wereldkampioenen op te leiden. Onder andere Kjeld Nuis, Margot Boer en Lisette van der Geest leerden in Leiden schaatsen, dus de traditie is er. Nu nog een moderne ijsbaan. De langeafstandsschaatsbaan wordt 250 meter lang en ligt in een ring boven de ijshockeybaan en krabbelbaan die in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden groter wordt dan de huidige binnenbaan van de oude schaatshal.

De krabbelbaan heeft wedstrijdafmetingen voor de beoefening van curling, een sport die aan populariteit wint in Nederland. De ijshockeybaan voorziet eveneens in een groeiende behoefte aan mogelijkheden voor deze sport en shorttrack. Leiden internationaliseert in rap tempo. Onder andere daardoor neemt de interesse voor ijshockey en shorttrack toe.

Behalve een moderne ijsbaan komt in dit complex ook een combibad. Dit zwembad bestaat uit twee baden waarvan de grootste officiële afmetingen heeft voor internationale waterpolo wedstrijden. Dat ontbreekt tot nu toe in Leiden, terwijl thuisclub ZVL/1886 op topniveau presteert. Iefke van Belkum, een van Nederlands grootste waterpolosters komt bij ZVL/1886 vandaan en traint daar momenteel de vrouwen-eredivisieploeg.
In en rondom dit complex heeft architect Erik Slangen van Slangen + Koenis een sporttrack bedacht die van binnen naar buiten loopt, door het park er omheen gaat, en uitnodigt tot hardlopen, crossfit, voetballen en andere buitensporten.

Uniek aan dit complex is dubbele ijsvloer waarin de langeafstand-schaatsbaan in een ring boven de twee andere ijsvloeren zweeft en de warmteterugwinning die gerealiseerd gaat worden. Met de overtollige hitte van de koeling van de ijsbaan wordt het nieuwe combibad én het verderop gelegen buitenbad verwarmd. PV-panelen op het dak moeten voorzien in de elektra.

Het tweede sportcomplex komt een paar honderd meter verderop te liggen aan de Churchilllaan. Dit complex bestaat uit gestapelde sporthallen. Op de begane grond komt een breedtesporthal met kleedruimtes, horeca, fysiotherapie et cetera. Daarbovenop een topsporthal voor onder profbasketbalploeg ZZ Leiden, en weer daarbovenop een vipruimte en andere bezoekersfaciliteiten.

Overdag wordt dit indoorsportcentrum voornamelijk gebruikt door het MBO Rijnland en door sportschool Leonardo College waarvoor naast dit complex een nieuw schoolgebouw wordt gerealiseerd. Buiten de schooltijden speelt onder ZZ Leiden er zijn basketbalwedstrijden en kan de breedtesport er terecht.

Ook bij dit complex is er veel aandacht voor de duurzaamheid. Zo wordt het gebouw grotendeels opgetrokken uit CLT, kruislaags gelamineerd hout, in plaats van betonblokken en komen er op het dak pv-zonnepanelen.

Planning:
• Aanbesteding vanaf augustus 2020
• Start bouw 2021
• Ingebruikname najaar 2022

Meer informatie aanbesteding: www.buitengewoonbinnensporten.nl

Overig Bouwnieuws

Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
Fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen 11-07-2024
Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland 09-07-2024
'Minister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen' 09-07-2024
'Tekort betaalbare huizen niet op te lossen met dure huur' 09-07-2024
 

Onze partners

  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA
  • Nelskamp Dakpannen
Sluit deze advertentie