Eindhoven en helmond als eerste op weg naar klimaatcontract
Javascript is uitgeschakeld

Eindhoven en Helmond als eerste op weg naar klimaatcontract

Geplaatst: 10-11-2022
Eindhoven en Helmond als eerste op weg naar klimaatcontract

EINDHOVEN - Eindhoven en Helmond gaan samen als eerste gemeentelijke partij in Nederland aan de slag om in 2030 klimaatneutraal te worden. Beide steden willen nog deze zomer een gezamenlijk klimaatcontract tekenen. Ze presenteerden woensdag hun plannen. Daarin is vastgelegd wat er nog moet gebeuren voordat het gezamenlijke contract kan worden ondertekend.

Het klimaatcontract is een Europees idee, dat uitgaat van in totaal honderd Europese steden die in 2030 klimaatneutraal willen zijn. In ons land doen zes steden mee: Naast Eindhoven en Helmond, die als duostad optrekken, zijn dat nog Groningen, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. "Wij zijn de eerste die hiermee aan de slag gaan", zei wethouder Arno Bonte (GroenLinks) van Helmond woensdag bij de presentatie van de plannen. "We hopen daar voor de zomer uit te zijn."

In gesprekken met onder meer inwoners, bedrijven en onderwijsinstellingen worden de komende acht maanden maatregelen en mogelijkheden uitgewerkt om de doelstelling in 2030 te kunnen halen. Beide steden moeten tegen die tijd fossielvrij, duurzaam en klimaatbestendig zijn. Voor de zomer zijn er twee conferenties met inwoners, scholen en bedrijven over wat te doen. Tussendoor worden nog twee labs georganiseerd, waarvan het eerste in januari. Daarin staat de vraag centraal welke doorbraken er nodig zijn om de doelen te halen. Bij het tweede lab moeten vervolgens concrete afspraken gemaakt worden.

Of het allemaal doorgaat, ligt volgens wethouder Rik Thijs (GroenLinks) van Eindhoven voor een deel ook aan het Rijk en de Europese Unie. Niet alleen moeten er voldoende financiële middelen beschikbaar gesteld worden, ook moet hinderlijke wet- en regelgeving veranderd worden en moet er voor veel projecten wellicht vrijstelling gegeven worden.

Thijs en Bonte denken onder meer aan de aanpak van files, luchtvervuiling, het duurzaam maken van woningen, vergroening van de stad en het terugdringen van de CO2-uitstoot. "90 procent van de mensen in de regio woont op 15 kilometer van het werk. Het grootste deel gebruikt hiervoor de auto. Wij zouden een deel op de fiets willen, en daarin kun je als overheid een rol spelen."

In de zomer van 2023 nemen de gemeenteraden een besluit over de haalbaarheid van het klimaatcontract.

Overig Bouwnieuws

Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000 25-06-2024
Huizenprijzen stijgen tot nieuw record 25-06-2024
Schiphol verliest miljarden op nieuwbouw A-pier 25-06-2024
'Op het volle stroomnet is zelfs voor oplossing geen plek' 25-06-2024
Gunstig voorjaarsweer stuwt verkopen Hornbach 25-06-2024
Meer vraag huurwoningen, doorstroming vastgelopen 20-06-2024
Gemiddelde WOZ-waarde woningen stijgt flink 20-06-2024
20.000 extra huizen nodig in Eindhoven 20-06-2024
Tienduizenden nieuwbouwwoningen te dicht bij wegen 19-06-2024
Ede zet gekochte stikstofruimte in voor natuur en bouw 19-06-2024
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie