Architect ontwikkelt lantaarnpaal die eigen energie opwekt
Javascript is uitgeschakeld

Architect ontwikkelt lantaarnpaal die eigen energie opwekt

Geplaatst: 04-04-2024
Architect ontwikkelt lantaarnpaal die eigen energie opwekt

DELFT - Een kleine lantaarnpaal die zijn eigen elektriciteit opwekt. Niet met de zon, maar met beweging en zwaartekracht. Dat heeft de Amsterdamse architect Janjaap Ruijssenaars ontwikkeld. Een model ervan staat nu bij de afdeling civiele techniek van de Technische Universiteit in Delft om het verder te ontwikkelen. Ruijssenaars hoopt dat zijn verlichting in de komende jaren in Nederlandse gemeenten geïnstalleerd kan worden.

Gravity Energy, noemt Ruijssenaars de straatlamp. Hij is ruim een meter hoog. Bovenin zit een klein gewichtje dat kan wiebelen, bijvoorbeeld door een zuchtje wind. "Uit dat wiebelen kun je energie opwekken. Zwaartekracht versterkt dat. Dan krijg je een soort statische elektriciteit. Het voordeel is dat je daar maar weinig beweging voor nodig hebt. En je kunt er elke kracht voor gebruiken. Warmteverschil. Zoet en zout water. Alles waarmee je de mast kunt laten trillen, kun je via zwaartekracht omzetten in elektriciteit. Als je langsloopt, maak je het al instabiel en kun je energie krijgen. Een vandaal die er een schop tegen geeft, zou zelfs elektriciteit opwekken."

In de paal zit een slinger van kapton, een materiaal dat onder meer wordt gebruikt in de ruimtevaart. Die komt bij het wiebelen in contact met een bekleding van aluminium. Ruijssenaars: "Bij dat contact vindt een uitwisseling van elektronen plaats. Een veer wil alles terugzetten naar de beginsituatie. De zwaartekracht zorgt dan voor een op-en-neerbeweging."

Zo'n paal kost een paar honderd euro, schat Ruijssenaars. Zijn belangrijkste doelgroepen zijn voorlopig gemeenten. Hij hoopt dat zij de palen langs straten willen installeren. Een andere mogelijkheid: in vluchtelingenkampen kan de paal misschien gebruikt worden voor verlichting of om mensen hun telefoons en computers te laten opladen. Zulke kampen hebben geen gewone aansluiting op het elektriciteitsnet. "De zon schijnt niet altijd en het kan buiten windstil zijn, maar de zwaartekracht is er altijd en overal, die is van iedereen."

En Ruijssenaars ziet meer mogelijkheden. "Misschien kan hij als fietslaadpaal worden ingezet. Of om slimme apparaten te voeden, het internet der dingen. Sensoren bij de bouw van bruggen kunnen hem gebruiken voor hun energie."

Overig Bouwnieuws

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar 30-04-2024
Kabinet versoepelde stikstofregels voor Schiphol 30-04-2024
Recordaantal orders voor Arcadis 30-04-2024
Utrecht wil dat Rijk niet stopt met investeringen woningbouw 29-04-2024
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet 29-04-2024
Nieuwe woontorens Den Haag worden lager dan gepland 29-04-2024
Private huursector harder gegroeid dan corporatiesector 29-04-2024
Groter brandgevaar bij flexwoningen en verduurzaming 29-04-2024
Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer 25-04-2024
Provincie Friesland weer op één lijn over woningbouw 25-04-2024
 

Onze partners

  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
Sluit deze advertentie