Vilton: 'Akoestische producten kennen een enorme groei'
Redactioneel | Advertorial
Geplaatst: 21-11-2012
Langs de A6 bij Lelystad staat het gloednieuwe, ietwat stoere pand van de Vlint Holding B.V. Het pand telt maar liefst tienduizend vierkante meter bedrijfshal en drieduizend vierkante meter kantoorruimte. "We zitten hier pas een paar weken, de aannemer loopt zelfs nog rond." vertelt Freddy Holwerda, technisch en commercieel manager van Vilton B.V., de bouwtak van de holding. "Het maatpak in Almere was gewoon te klein geworden," luidt zijn vergelijking met de vorige locatie.
In 2002 werd het toenmalige bedrijf gekocht door de huidige eigenaar en werd de onderverdeling gemaakt onder de Vlint Holding. De merknaam Vilton, een combinatie tussen vilt en beton, werd toen ook de bedrijfsnaam. Nu anno 2012 staat het volledig zelfstandige bedrijf er volgens Holwerda 'gezond op'. "Dat heeft te maken met een aantal keuzes, dat we al voor de crisis gemaakt hadden. We zijn ingespeeld op de vraag van de markt en hebben gebruik gemaakt van de techniek die wij daar bij hebben."
Traject
Vilton is producent en leverancier van opleggingen, waterkeringen, afdichtingen, akoestische materialen, verankeringen, dilatatieprofielen en koudebrugonderbrekingen. Holwerda: "We zijn als producent vanaf de ontwikkeling tot aan de oplevering betrokken. Dat is onze kracht en dat geldt eigenlijk voor alle productgroepen binnen ons gamma." Het draait volgens Holwerda niet alleen om een goed product, maar ook het advies en een stuk begeleiding. "Word je er ergens halverwege uitgehaald of tussen gewurmd, dan ben je altijd afhankelijk van de situatie daarvoor of wat er nog gaat gebeuren."
Buitendienst
Holwerda: "Een verkeerde materiaalkeuze bij de oplegging kan desastreuze gevolgen hebben. Dan heb je het over balkonplaten, vloeren, doorstapeling van constructiesystemen, noem maar op. Als dat misgaat, dan is de ramp niet te overzien." Nog regelmatig wordt het bedrijf er halverwege bij geroepen omdat de praktijk weerbarstiger blijkt te zijn dan de theorie. Met maar liefst twaalf man in de buitendienst en vijf specialisten per productgroep moet het gek lopen als Vilton voor een raadsel komt te staan. "Als ze ons meenemen vanaf het begin, dan hebben we wel het hele proces in de hand," luidt het advies.
Groei
Holwerda: "Een aantal jaar geleden waren we vooral afhankelijk van woningbouw en een aantal producten. Die productgroepen zijn dusdanig verbreed, dat we het momenteel erg goed doen, ook al krimpt de bouw." Ondanks dat veel producten bestemd voor de woningbouw zo'n beetje halveerden, groeide het bedrijf weer aan de andere kant. Holwerda: "Folies is nu een stuk minder. Daarentegen kent de akoestische kant een enorme groei. Ook de eisen met betrekking tot luchtdichtheid zijn veel strenger geworden, we doen daarin heel veel, ook met butylbanden en dat soort zaken."
EPC
Heel veel vertrouwen heeft Holwerda nog niet in het feit dat de aangescherpte EPC-eis van 0,6 wordt nageleefd. "Nee, absoluut niet," klinkt het resoluut. "Met een blowdoortest kan een gebouw worden getest op luchtdichtheid. Wij plakken het kozijn rondom af, niet alleen om het waterdicht te krijgen, maar ook om het luchtdicht te maken. Maar als je ziet hoeveel er door aannemers nog wordt aangerommeld… Ze nemen er niet de tijd voor, of ze hebben er geen affiniteit mee. Zo krijg je heel veel fouten. Met onze servicedienst kunnen we dat onder garantie aanbrengen en hun dit werk uit handen nemen."
Ketenintegratie
Om eerder in het proces betrokken te worden, richt Vilton zich steeds meer op de voorschrijvende partijen in de markt. "Men heeft het over ketenintegratie," zegt Holwerda licht cynisch. "Wij gaan in die discussie natuurlijk ook vaak mee. Bij een aantal aannemers zijn we daar gelukkig al heel ver mee. Vanaf het eerste moment van de tekening lopen we mee in het project. We zitten eigenlijk in elke fase van de bouw. Vanaf de kelder tot en met het dak zijn wij eigenlijk met onze productgroepen aanwezig. Het is natuurlijk zonde als aannemers niet gebruik maken van onze kennis en kunde die we in huis hebben."
Besparing
"De aannemerij zit nu ook gewoon in een moeilijke hoek," zoekt Howerda naar een verklaring. "Ze werken voor lage prijzen, er moet ergens bespaard worden." Dat gebeurt volgens Holwerda door soms te kiezen voor kwalitatief mindere materialen. "Stel, je hebt een project met een aanneemsom van twintig miljoen euro. Investeer je voor duizend euro in goede kwaliteit foliën voor een goede waterkering, dan kan je daar heel wat folie voor afnemen en ben je waterdicht. Hoeveel ellende kan je voor duizend euro daarmee besparen? Zet dat af tegen 10% faalkosten, dan is het die investering meer dan waard. Toch doet men dat niet altijd."
Panelen
De Vilt-Sonic panelen vindt Holwerda een mooie ontwikkeling. "Dat zijn panelen die gebruikt worden in sporthallen, bij renovatie van gebouwen, nieuwbouw en entrees. De panelen kunnen als los systeem worden gemonteerd of als paneel tegen een bestaande wand. Het zorgt voor een aanzienlijke geluidsabsorptie. Het mooie hiervan is dat het heel veel raakvlakken heeft met de grondlegging van ons bedrijf, namelijk het vilt. We kunnen het heel mooi bekleden met Wolvilt in allerlei verschillende kleuren. Een materiaal dat momenteel hot is, vanwege de kleur en de aaibaarheid. De looks en feels die een architect daarmee heeft en het technische gedeelte wat betreft de akoestiek, maakt het tot een prachtige combinatie."
Less is more
De panelen zijn inmiddels productieklaar. "Voor de komende tijd wordt dat een belangrijk item," voorspelt Holwerda. "Wat vroeger bij de inrichting voor de absorptie zorgde, wordt nu door een architect weggelaten. Het verlaagde systeemplafond bijvoorbeeld, dat zorgde vroeger voor de geluidsabsorptie. Nu mogen zelfs de leidingen en buizen weer in het zicht. Tegenwoordig is het bij architecten steeds meer 'less is more'. Dat betekent zo kaal mogelijk en steeds meer harde materialen. Dat wil je natuurlijk wel gaan absorberen. Vooral in een restaurant is het heel irritant als je iedereen om je heen hoort. We hebben bij een restaurant wat stroken toegepast en het geluid is al een stuk minder geworden."
Overig Redactioneel
|