Zuid holland hoopt dat concessies de woningbouw helpen
Javascript is uitgeschakeld

Zuid-Holland hoopt dat concessies de woningbouw helpen

Geplaatst: 14-05-2024
Zuid-Holland hoopt dat concessies de woningbouw helpen

DEN HAAG - De Zuid-Hollandse politiek hoopt dat de woningbouw baat heeft bij de concessies die het dagelijks bestuur van de provincie heeft gedaan. Het college van Gedeputeerde Staten stuurde afgelopen week een brief aan demissionair minister Hugo de Jonge, waarin het meldt enkele afspraken los te laten die de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA vorig jaar maakten. De Jonge had dit min of meer geëist, met het dreigement dat hij anders de regie over de woningbouw overneemt.

"We zijn nu weer op de goede weg", aldus Statenlid René van Hemert van de VVD. "Er moet meer gebouwd worden in Zuid-Holland en daar geeft deze brief de mogelijkheden voor." Arjen Veerman van het CDA spreekt eveneens van "een stap vooruit". Hij ziet de tegemoetkomingen aan De Jonge als "een compromis waar beide partijen gelukkig mee kunnen zijn" en "het resultaat van een goede discussie tussen coalitie en oppositie". BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer is eveneens positief. "Het is afwachten hoe de minister reageert, maar we komen met deze brief tegemoet aan zijn wensen en eisen."

GroenLinks-PvdA, de partij van gedeputeerde voor woningbouw Anne Koning, wil niet reageren. De grootste fractie in Provinciale Staten "wacht de verdere ontwikkelingen af". GroenLinks-PvdA noemde eerder de bemoeienis van De Jonge "volstrekt onacceptabel en ondemocratisch". Binnen de coalitie maakt vooral GroenLinks-PvdA zich hard voor de komst van voldoende sociale huurwoningen. De partij wil dat 40 procent van de nieuwbouw voor de sociale huur is. Het was een van de punten waar De Jonge de provincie op aansprak. Hij wil dat Zuid-Holland zich houdt aan de landelijke norm van 30 procent.

In de brief staat dat Zuid-Holland nog steeds ongeveer 100.000 sociale huurwoningen wil bouwen, maar het laat de eis van 40 procent bij bouwplannen los. De provincie belooft de minister van Volkshuisvesting tevens om nieuwe bouwlocaties van 3 hectare of meer toe te staan, iets waar juist een stop op was gezet.

"Hieruit blijkt dat het coalitieakkoord totaal is losgerukt van de werkelijkheid", zegt Thom van Vugt van oppositiepartij JA21. SGP-Statenlid Gerard van de Breevaart, die ook al maanden kritiek levert op de bouwplannen van het college, vraagt zich af of de concessies voldoende zijn. "Gemeenten die ik spreek, zijn het vertrouwen kwijt en zeggen: hier kunnen we nog steeds niets mee. Er zijn zelfs gemeenten die ervoor pleiten dat De Jonge hard ingrijpt."

Overig Bouwnieuws

Laatste bankschikking in derivatendrama Vestia 21-05-2024
Stakingen voor hoger loon in Duitse bouwsector gaan door 21-05-2024
Tata akkoord met Britse netbeheerder over vergroenen staalproces 21-05-2024
Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten 21-05-2024
College Rotterdam komt met plan opvolger Feyenoord City 21-05-2024
De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij 21-05-2024
Onzeker of Wet betaalbare huur per 1 juli kan ingaan 16-05-2024
Groningse politiek houdt optie kerncentrale in Eemshaven nog open 16-05-2024
Zuid-Holland bepaalt waar windturbines in Lansingerland komen 16-05-2024
Rekenkamer: RWS en ProRail vragen miljarden meer voor weg en spoor 16-05-2024
 

Onze partners

  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
Sluit deze advertentie