Zuid holland bepaalt waar windturbines in lansingerland kome
Javascript is uitgeschakeld

Zuid-Holland bepaalt waar windturbines in Lansingerland komen

Geplaatst: 16-05-2024
Zuid-Holland bepaalt waar windturbines in Lansingerland komen

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland heeft de regie over de bouw van een windpark overgenomen van de gemeente Lansingerland. Dat betekent dat Zuid-Holland nu bepaalt waar de windturbines op het grondgebied van Lansingerland komen te staan.

De gemeente moet voor 15 megawatt aan windenergie zorgen, wat neerkomt op drie turbines. Lansingerland sloot in 2017 een zogeheten bestuursovereenkomst met de provincie. Daarin spraken ze af dat de gemeente de uitvoering van het project op zich neemt, waaronder de zoektocht naar een locatie.

Zeven jaar later is echter nog altijd niet duidelijk waar de windturbines komen te staan. Lansingerland heeft diverse onderzoeken gedaan, maar zegt geen geschikte plek te hebben. Omdat de gemeente volgens de provincie al een jaar "geen inspanningen meer verricht om een windpark eventueel mogelijk te maken", heeft Zuid-Holland de bestuursovereenkomst opgezegd. De provincie neemt de formele beslissingsbevoegdheid over.

Zuid-Holland ziet Bleizo-West, een open terrein vlak bij het treinstation Lansingerland-Zoetermeer, als een mogelijke locatie voor de windturbines. Lansingerland wil op die plek echter 4000 tot 6000 woningen bouwen. De provincie laat bij Bleizo-West en twee andere locaties momenteel onderzoeken of hier windenergie kan worden opgewekt.

Lansingerland vindt dat Zuid-Holland de gemeente hiermee op slot zet. Het college pleitte eerder dit jaar voor bemiddeling vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken om uit de impasse met de provincie te komen. Zuid-Holland ziet daar volgens gedeputeerde Berend Potjer (energie, GroenLinks-PvdA) "geen meerwaarde" in. "We moeten gewoon de feiten op een rijtje krijgen, daarom doen we nu onderzoek naar de mogelijke locaties voor windenergie", zei Potjer enkele weken geleden.

Overig Bouwnieuws

Duitse woningnood zet door, minder bouwvergunningen 18-06-2024
Woningbouwers: Keijzer juiste persoon huizenmarkt 18-06-2024
Minder vraag naar vakantiewoningen na pandemie 18-06-2024
Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten 18-06-2024
Nieuwe verkoopgolf huurhuizen op komst 18-06-2024
Aanstaand minister procedeerde tegen bouw voor de deur 17-06-2024
Projectontwikkelaar had bomen niet mogen kappen 17-06-2024
Keijzer: 'stikstof geen probleem voor woningbouw' 17-06-2024
Zuid-Holland hoopt op stroomversnelling woningbouw 13-06-2024
Mona Keijzer bevestigt woonminister te worden 13-06-2024
 

Onze partners

  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie