Waterschap naar raad van state om bouwen in polder
Javascript is uitgeschakeld

Waterschap naar Raad van State om bouwen in polder

Geplaatst: 02-07-2024
Waterschap naar Raad van State om bouwen in polder

ROTTERDAM - Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard tekent bij de Raad van State beroep aan tegen het bestemmingsplan dat de gemeente Zuidplas onlangs heeft vastgesteld voor een bouwproject in een laaggelegen polder. Het Zuid-Hollandse waterschap vindt dat de gemeente onvoldoende heeft vastgelegd hoe het wil omgaan met het water in de Zuidplaspolder. In het midden van die polder moet een nieuw dorp verrijzen, met 8000 woningen en ook twee bedrijventerreinen.

"De toezeggingen van de gemeente over het opstellen van een waterhuishoudkundig plan, bieden ons onvoldoende zekerheid en daarmee comfort", zei dijkgraaf Toon van der Klugt. De partijen in het waterschapsbestuur namen unaniem een motie aan waarmee ze de gang van het college naar de Raad van State steunen.

"Dit is best een ernstige zaak, het gebeurt niet snel dat we tegen een andere overheid beroep aantekenen", aldus Van der Klugt. "Volgens mij is dit zelfs de eerste zaak in Nederland op het gebied van 'water en bodem sturend'."

In de Zuidplaspolder ligt het laagste punt van Nederland, 6,76 meter onder NAP, maar het nieuwe dorp wordt op een hoger gelegen deel gebouwd. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is niet tegen de woningbouw. Het stelt echter wel strenge voorwaarden.

Zo moeten de inwoners bij zware regenval "maximaal beschermd" zijn en moet zoveel mogelijk water vastgehouden kunnen worden in de polder voor droge periodes. Ook zijn investeringen nodig die inspelen op de effecten van klimaatverandering en de complexe bodem in het laaggelegen gebied. "Omdat dit nieuwe dorp en de woningen er voor honderd jaar of meer staan, gaat het hier ook nadrukkelijk om de lange termijn."

Het dagelijks bestuur van het waterschap neemt komende dinsdag een besluit over de gang naar de Raad van State. Gesteund door de motie van de partijen in de algemene vergadering is dat een formaliteit. "Uiteraard willen we de relatie met de gemeente in stand houden, dat is in ieders belang", zegt Van der Klugt. "We blijven dan ook met elkaar in gesprek."

Het project heeft voorlopig als werktitel het Vijfde Dorp. De gemeente Zuidplas, die bestaat uit de kernen Nieuwerkerk aan den IJssel, Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen, heeft een prijsvraag uitgeschreven voor een definitieve naam voor het dorp

Overig Bouwnieuws

Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
Fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen 11-07-2024
Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland 09-07-2024
'Minister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen' 09-07-2024
'Tekort betaalbare huizen niet op te lossen met dure huur' 09-07-2024
 

Onze partners

  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie