Veh stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek
Javascript is uitgeschakeld

VEH stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek

Geplaatst: 14-09-2023
VEH stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek

AMERSFOORT - De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil van het demissionaire kabinet een snelle oplossing voor de 'vleermuizenproblematiek' bij het isoleren van spouwmuren. Door een recente uitspraak van de Raad van State moeten huiseigenaren nu namelijk eerst een kostbaar ecologisch onderzoek laten verrichten om te controleren of in de spouwmuur die ze willen opvullen vleermuizen kunnen zitten. "Spouwmuurisolatie wordt hierdoor vier keer zo duur en dat is voor de individuele huiseigenaar niet meer te betalen", voert de belangenorganisatie voor woningbezitters aan.

Ook zou zo'n onderzoek erg lang kunnen duren, onder meer omdat er een groot tekort aan ecologen is. "Dat betekent ook dat de verduurzaming van slecht geïsoleerde woningen flink zal vertragen en het energieverbruik - en dus de rekening - niet omlaag zal gaan. Met de naderende winter en het verdwijnen van het prijsplafond, maken wij ons daar zorgen over", zegt VEH-directeur Cindy Kremer.

Het demissionair kabinet wil gemeenten volgens VEH wel stimuleren ecologisch onderzoek te doen voor hun hele grondgebied. "Maar dat geeft niet de garantie dat elke gemeente zo'n onderzoek uitvoert waardoor individuele huiseigenaren toch weer opdraaien voor de kosten", stelt Kremer. "Daarom willen wij dat zo'n onderzoek verplicht wordt in alle gemeenten."

Ook pleit ze voor subsidies voor bijvoorbeeld het aanleggen van alternatieve verblijfplaatsen voor vleermuizen, die een beschermde diersoort zijn, en voor landelijke afspraken over natuurvriendelijk isoleren. "Het is belangrijk dat deze afspraken samen met ecologen en isolatiebedrijven worden gemaakt. Deze situatie heeft niet alleen grote gevolgen voor huiseigenaren, het is ook funest voor de isolatiebranche."

VEH biedt normaal aan leden van de vereniging een speciale korting als ze door een bepaald isolatiebedrijf hun spouwmuur laten isoleren. Daar stopt de organisatie nu ook mee. "Totdat het demissionair kabinet duidelijkheid geeft over hoe spouwmuren op korte termijn natuurvriendelijk te isoleren, vinden wij het niet verantwoord om huiseigenaren nog langer deze isolatiedienst aan te bieden", aldus Kremer.

Overig Bouwnieuws

Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000 25-06-2024
Huizenprijzen stijgen tot nieuw record 25-06-2024
Schiphol verliest miljarden op nieuwbouw A-pier 25-06-2024
'Op het volle stroomnet is zelfs voor oplossing geen plek' 25-06-2024
Gunstig voorjaarsweer stuwt verkopen Hornbach 25-06-2024
Meer vraag huurwoningen, doorstroming vastgelopen 20-06-2024
Gemiddelde WOZ-waarde woningen stijgt flink 20-06-2024
20.000 extra huizen nodig in Eindhoven 20-06-2024
Tienduizenden nieuwbouwwoningen te dicht bij wegen 19-06-2024
Ede zet gekochte stikstofruimte in voor natuur en bouw 19-06-2024
 

Onze partners

  • Therminon
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
Sluit deze advertentie