Utrecht stelt stikstofruimte beschikbaar voor schiphol
Javascript is uitgeschakeld

Utrecht stelt stikstofruimte beschikbaar voor Schiphol

Geplaatst: 13-06-2024
Utrecht stelt stikstofruimte beschikbaar voor Schiphol

UTRECHT - De provincie Utrecht gaat alsnog in op het verzoek van Schiphol om de natuurvergunning van een veehouderij in Wilnis in te trekken. De provincie doet dat om juridische stappen door de luchthaven te voorkomen. De stikstofruimte die vrijkomt door het intrekken van de vergunning van de veehouder wil Schiphol gebruiken voor de eigen natuurvergunning.

Tot dusver had de provincie nog geen besluit genomen over het verzoek van de luchthaven de natuurvergunning van de veehouder in Wilnis in te trekken. Daarom heeft Schiphol de provincie onlangs "in gebreke gesteld" om het niet tijdig nemen van een besluit over het intrekken van de natuurvergunning van de veehouderij, schrijven Gedeputeerde Staten (GS) in een memo aan de Provinciale Staten.

Volgens GS had Schiphol de boerderij buiten medeweten van de provincie gekocht. Utrecht zou de stikstofruimte die vrijkomt door het intrekken van de natuurvergunning het liefst willen gebruiken voor de natuur of het legaliseren van projecten binnen de provincie. "Evenwel zijn wij juridisch gehouden om een besluit te nemen, en is er geen grondslag om het verzoek te weigeren", schrijven GS.

Tegelijkertijd wijst de provincie erop dat de aan Schiphol verleende natuurvergunning momenteel onderdeel is van een juridische procedure en dat het daarom nog lang niet zeker is dat deze onherroepelijk wordt. Om de natuurvergunning te krijgen, kocht de luchthaven vorig jaar boerderijen op om over stikstofruimte te kunnen beschikken. Doel daarvan is het compenseren van de eigen uitstoot. Als de natuurvergunning van Schiphol niet standhoudt bij de rechter, wil Utrecht de stikstofruimte alsnog zelf gebruiken.

Overig Bouwnieuws

Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
Fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen 11-07-2024
Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland 09-07-2024
'Minister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen' 09-07-2024
'Tekort betaalbare huizen niet op te lossen met dure huur' 09-07-2024
 

Onze partners

  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA
  • Nelskamp Dakpannen
Sluit deze advertentie