Techniek kan uitstoot industrie nu al 85 procent verlagen
Javascript is uitgeschakeld

'Techniek kan uitstoot industrie nu al 85 procent verlagen'

Geplaatst: 01-02-2024
'Techniek kan uitstoot industrie nu al 85 procent verlagen'

LEEDS - De CO2-uitstoot van de industrie kan technisch gezien nu al grotendeels worden gestopt, volgens Britse onderzoekers. Met een mix van technieken die direct toepasbaar zijn en technologieën die al een heel eind zijn doorontwikkeld, kan de industriële uitstoot volgens hun berekeningen met zo'n 85 procent worden verminderd. Als grootste probleem om dat voor elkaar te krijgen zien ze niet de technische kennis, maar de kosten.

De onderzoekers van onder meer de Universiteit van Leeds onderzochten diverse sectoren, waaronder de staalindustrie, de chemie, de voedselverwerkende industrie en de aluminiumsector. Het cijfer van 85 procent uitstootvermindering kan volgens hen worden gerealiseerd door veelbelovende technieken daadwerkelijk massaal toe te passen.

Een belangrijke rol zien de onderzoekers onder meer voor waterstof, elektrificatie en het afvangen en opslaan van CO2. Ook biomassa kan volgens hen helpen de uitstoot te verminderen, al is dat volgens andere onderzoekers weer niet zo wenselijk omdat het kan leiden tot luchtvervuiling en ontbossing.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. De wetenschappers erkennen dat technologie niet zomaar alle problemen kan oplossen. De kosten zijn vaak het grootste struikelblok. Zo kost het volgens de wetenschappers doorgaans twee tot drie keer zoveel geld om industriële installaties op stroom te laten draaien, die duurzaam kan worden opgewekt, dan op fossiele brandstoffen als aardgas of steenkool.

Ook infrastructuur speelt een belangrijke rol, zeggen ze. "Als het afvangen en opslaan van CO2 nodig is, maar de middelen om die CO2 te transporteren ontbreken, zal dat de vermindering van de uitstoot vertragen", leggen de onderzoekers uit. "Er is nog een grote berg werk te verzetten."

Overig Bouwnieuws

Oostzaan mag tijdelijke woningen bouwen in natuurgebied 29-02-2024
Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof 29-02-2024
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU 29-02-2024
Rockwool dringt CO2 uitstoot met meer dan de helft terug 29-02-2024
Woontop: Bezwaarprocedures moeten worden ingekort 29-02-2024
Gemeentelijke woonlasten fors gestegen 28-02-2024
Wassenaar stemt voor woningbouw op ANWB-complex 28-02-2024
Verduurzamingsfonds voor woning in trek 27-02-2024
Veel ondernemers verwachten weer prijsstijgingen 27-02-2024
Stedin roept op laadpaal in de middag uit te zetten 27-02-2024
 

Onze partners

  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
Sluit deze advertentie