Stortplaatsen voor vervuild bagger lopen extreem snel vol
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP
Geplaatst: 26-11-2024
AMSTERDAM - Het gehele Nederlandse rivierengebied blijkt vervuild met pfas, chemische stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Speciale stortplaatsen voor zwaar vervuild bagger lopen daardoor veel sneller vol dan verwacht, blijkt uit onderzoek van Trouw. Rijkswaterstaat waarschuwt dat nieuwe onderwater-vuilnisbelten niet zomaar zijn aangelegd.
Sinds 2019, toen er strenge normen werden ingevoerd, moet er twee keer zoveel bagger worden afgevoerd naar speciaal aangelegde stortplaatsen van Rijkswaterstaat. Die stortplaatsen zijn gelegen in het Ketelmeer, op de Maasvlakte en in het Hollandsch Diep. Vorig jaar verdween hierin 1,7 miljoen kubieke meter bagger, wat neerkomt op 85.000 vrachtwagenladingen.
Daarvan was 240.000 kuub zeer licht verontreinigd met pfas. Voordat Nederland hele strenge normen invoerde om pfas-verontreiniging tegen te gaan, was het mogelijk om zulke bagger te gebruiken in bijvoorbeeld geluidswallen, dijken of andere grondverwerking. Dat mag nu niet meer.
De baggerstortplaatsen zijn rond de eeuwwisseling ingericht. Ze hadden minimaal vijftig jaar voldoende capaciteit moeten bieden om vervuilde bagger te storten. Nu ziet het ernaar uit dat de depots over tien tot vijftien jaar al vol zitten.
Overig Bouwnieuws
|