Stormproef moet golfbestendigheid dijkgras vaststellen
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP
Geplaatst: 14-11-2023
VEENDAM - Een proef met een golfsimulator op de Dollarddijk in Noordoost-Groningen moet uitwijzen welk grasmengsel op de dijk het best bestand is tegen extreme golven. Waterschap Hunze en Aa's bootste vrijdag met een stellage met 5000 liter water golven met stormkracht na om inzicht te krijgen in de sterkte van verschillende soorten gras. "Het ziet er in ieder geval spectaculair uit", aldus een woordvoerder van het schap.
Een met gras beklede dijk is beter bestand tegen golfslag dan tot nu toe werd aangenomen, aldus het schap. Op de Waddenzeedijk bij de Carel Coenraadpolder zijn vier testvakken aangebracht. In een vak wordt de dijk in zijn huidige staat getest en in de drie andere vakken worden de verschillende grasmengsels die in 2019 zijn ingezaaid op de proef gesteld. De wortelstructuur van de grasmengsels maakt de dijk sterker en bevordert ook de biodiversiteit, is de verwachting.
Bij de Groningse Eemshaven en bij de Friese Slachtedijk worden tot en met februari soortgelijke proeven gedaan om de stevigheid van bestaande en nieuwe gras- en kleibekleding op de zeedijk te beoordelen. De resultaten worden medio 2024 verwacht. Mogelijk leiden die tot een minder omvangrijke of snellere en goedkopere dijkversterking, hoopt het waterschap.
"Als we met deze innovatieve proef ontdekken welk grasmengsel het sterkst is, dan hoeven de dijken mogelijk minder versterkt te worden zonder in te boeten op veiligheid", zegt Martijn van Mensvoort, bestuurder bij Hunze en Aa's. Voor Brigit Janssen-Stelder van het Hoogwaterbeschermingsprogramma zijn dit soort proeven "echt de krenten uit de pap". "Werken aan waterveiligheid is nooit af en dijkinnovatie ook niet. De lessen die we hier op Dollarddijk leren gaan we gebruiken bij onze landelijke opgave."
Waterschap Hunze en Aa's werkt in dit onderzoek samen met waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslan, het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Wageningen University & Research, de Radboud Universiteit, Infram Hydren en Deltares.
Overig Bouwnieuws
|