Stikstofplan bevat ammoniakplafond en overgangszones
Javascript is uitgeschakeld

Stikstofplan bevat ammoniakplafond en overgangszones

Geplaatst: 03-04-2025
Stikstofplan bevat ammoniakplafond en overgangszones

DEN HAAG - Een plafond voor de uitstoot van ammoniak op melkveebedrijven en overgangszones rond gebieden met overbelaste stikstofgevoelige natuur. Dat zijn de twee belangrijkste maatregelen die de provincie Zuid-Holland wil nemen om uit de stikstofcrisis te komen en om de vergunningverlening voor onder meer woningbouw, verduurzaming van de industrie en aanleg van infrastructuur weer op gang te brengen. Het plan, dat is opgesteld door een crisisteam onder leiding van gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen, moet nog worden goedgekeurd door de Provinciale Staten.

Van Leeuwen zei eerder al dat de provincie amper 10 procent van het probleem kan oplossen en dat het Rijk de rest moet doen. Een ministeriële commissie werkt sinds begin dit jaar aan landelijke maatregelen, maar die zijn nog altijd niet klaar. Zuid-Holland heeft na gesprekken met ruim vijftig partijen wel al een plan gemaakt, net als eerder Gelderland. "We pakken hiermee onze verantwoordelijkheid", aldus Van Leeuwen. "Maar alle maatregelen die we nemen, doen helaas pijn. We moeten wel. Dat is de eerlijke boodschap."

Om de stikstofuitstoot terug te dringen, komt er een maximum aan de hoeveelheid ammoniak die de ongeveer 1100 melkveebedrijven in Zuid-Holland mogen uitstoten. De provincie onderzoekt nog hoe hoog dat plafond wordt (45, 40 of 35 kilogram per hectare). De boeren mogen zelf bepalen hoe ze aan die norm gaan voldoen.

Daarnaast wil Zuid-Holland overgangszones rond sommige Natura 2000-gebieden aanwijzen, bedoeld om de meest kwetsbare natuur te beschermen. In die zones komen specifieke maatregelen, zoals het vasthouden van water. Een andere mogelijkheid is om hier meer recreatiemogelijkheden te faciliteren, zodat de druk in het Natura 2000-gebied juist minder wordt. Van Leeuwen benadrukt dat dit per plek kan verschillen.

Daarnaast wil de provincie op "strategische posities" grond kopen, om ruimte te maken voor het verplaatsen of 'extensiveren' (meer grond per dier) van bedrijven. Ook zet Zuid-Holland een financiële regeling op voor boeren die willen stoppen. Naar verwachting stopt binnen tien jaar 30 procent van de melkveehouders.

Overig Bouwnieuws

Studie: voor miljarden aan huurwoningen verkocht 17-04-2025
Minister tevreden met afspraken versoepeling huurwet 17-04-2025
Provincie bezorgd over woningbouw in stikstofzones 17-04-2025
'Huurbevriezing bedreigt bouw duizenden huizen' 17-04-2025
Weinig vertrouwen in afhandeling aardbevingsschade 17-04-2025
Ook Eigen Huis opent meldpunt voor te hoge energietarieven 17-04-2025
Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 15-04-2025
Gedeputeerde verlaat uit onvrede adviesgroep wonen 15-04-2025
Winst Van Oord daalt door problemen windmarkt 15-04-2025
'Huurders de dupe van aanpassingen huurregels' 15-04-2025
 

Onze partners

  • Mavotrans
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie