Steeds vaker zonnepanelen met eigen financiering
Javascript is uitgeschakeld

Steeds vaker zonnepanelen met eigen financiering

Geplaatst: 08-03-2022
Steeds vaker zonnepanelen met eigen financiering

ZWOLLE - Steeds vaker betalen Nederlanders zonnepanelen uit eigen zak, zo concludeert marktleider Zonneplan, dat jaarlijks zo'n 30.000 installaties verzorgt. Zogeheten duurzaamheidsleningen worden daardoor minder vaak ingezet. Vooral in de afgelopen twee coronajaren heeft zelfstandige financiering sterk aan populariteit gewonnen.

Waar in 2019 nog 68 procent van de Nederlanders de panelen met eigen geld betaalde, was dit in 2021 84 procent. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) vindt dat gemeenten meer moeten doen om Duurzaamheidsleningen onder de aandacht te brengen.

De meest voor de hand liggende verklaring voor deze ontwikkeling is corona. We konden ons geld niet kwijt aan vakanties, etentjes of andere uitstapjes. In november 2021 berichtte onder meer het AD dat Nederlanders daardoor samen liefst 22 miljard extra gespaard hebben. Met de historisch lage spaarrente loont het niet of nauwelijks om dit geld op de bank te laten staan. Veel huishoudens staken het geld dat ze daarmee overhielden onder meer in het verduurzamen van hun woning, zo veronderstelt Zonneplan.

Te weinig aandacht voor duurzaamheidsleningen
Ook bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) signaleert men dat het aantal afgesloten Duurzaamheidsleningen sinds 2019 daalt. Dit terwijl het aantal gemeenten dat een dergelijke lening aanbiedt niet is afgenomen, zegt Rik Burger namens SVn. Hij stelt dat gemeenten meer zouden moeten doen om hun Duurzaamheidslening weer onder de aandacht te brengen.

“Veel Nederlanders die nu nog geen zonnepanelen hebben, weten niet van het bestaan van deze lening. Tegelijkertijd moeten gemeenten voldoen aan hun duurzaamheidseisen. Door hun inwoners op de hoogte te brengen van de Duurzaamheidslening kunnen ook Nederlanders met een minder dik gevulde portemonnee met zonnepanelen besparen op hun energierekening, waardoor de gemeente weer een stukje groener wordt”, aldus Burger.

Terugverdientijd
Volgens Zonneplan zijn er momenteel nog ruim twee miljoen Nederlandse koopwoningen met een geschikt dak voor zonnepanelen. Een set van tien panelen die jaarlijks 3200 kilowattuur opwekken, kost volgens Milieu Centraal gemiddeld 4500 euro (met Duurzaamheidslening 4572 euro, inclusief 1,6% rente). Uitgaande van de meest recente kilowattuurprijs van 0,398 cent (bron: CBS) is de terugverdientijd momenteel zo’n drieënhalf jaar.

Overig Bouwnieuws

Koophuizen zijn opnieuw duurder geworden 22-02-2024
Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst 22-02-2024
Fataal ongeluk bij brug in aanbouw BAM 22-02-2024
Wachtlijst stroomnet explodeert door energietransitie 21-02-2024
Wonen wordt komende jaren duurder door klimaataanpassing 21-02-2024
'Zonder arbeidsmigrant minder betaalbare huizen' 20-02-2024
Herinrichting voormalig militair terrein begonnen 20-02-2024
Raad Rotterdam wil helderheid over braakliggend pretpark 20-02-2024
Omgevingswet levert nog geen grote problemen op 20-02-2024
Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales 20-02-2024
 

Onze partners

  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
Sluit deze advertentie