Steeds meer stroom misgelopen door afschakelen
Javascript is uitgeschakeld

Steeds meer stroom misgelopen door afschakelen

Geplaatst: 02-07-2024
Steeds meer stroom misgelopen door afschakelen

DEN HAAG - Zonneparken en windmolens staan steeds vaker uit als de zon uitbundig schijnt, of als het hard waait. Volgens het platform Energieopwek.nl loopt Nederland in toenemende mate duurzame energie mis door het afschakelen van installaties. De energie-experts van het platform zien wel oplossingen om die verspilde capaciteit tegen te gaan: meer stroom opslaan en er waterstof mee maken.

Een energieproducent die zijn windpark uitschakelt terwijl het hard waait, dat lijkt tegenstrijdig. Toch gebeurt het steeds vaker en daar is een logische verklaring voor. Het aantal windmolens en zonnepanelen is de laatste jaren zo sterk gestegen, dat op piekmomenten veel meer stroom kan worden opgewekt dan nodig is. Het stroomnet kan dat niet aan. Bovendien valt op zulke momenten niets met al die duurzame elektriciteit te verdienen, omdat de stroomprijzen dan tijdelijk negatief zijn: wie stroom afneemt, krijgt geld toe.

Volgens Energieopwek.nl, dat onder meer wordt ondersteund door Gasunie, netbeheerder TenneT en het Nationaal Klimaat Platform, is in de afgelopen drie maanden zo'n 1700 gigawattuur aan duurzame stroom "niet geoogst". Dat zou wel kunnen als er genoeg batterijen en zogeheten elektrolysers waren om de elektriciteit op te slaan en er waterstof van te maken. Gascentrales hoeven dan minder hard te draaien om stroom op te wekken en de industrie zou een deel van het gasgebruik kunnen vervangen door waterstof, redeneren de volgers van de duurzame energieproductie verder.

"Volgens de modellen van Energieopwek had dit in het tweede kwartaal 350 miljoen kubieke meter gas gescheeld. Dat is voldoende om alle gebouwen in een stad als Den Haag mee te verwarmen", klinkt het.

Overig Bouwnieuws

Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
Fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen 11-07-2024
Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland 09-07-2024
'Minister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen' 09-07-2024
'Tekort betaalbare huizen niet op te lossen met dure huur' 09-07-2024
 

Onze partners

  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
Sluit deze advertentie