Rechtspraak kritisch op inperken procedures tegen stroomprojecten
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP
Geplaatst: 12-09-2024
DEN HAAG - Grote elektriciteitsprojecten moeten vlot van start kunnen, maar het is "moeilijk uit te leggen" aan burgers dat het kabinet de mogelijkheden om daar rechtszaken tegen te voeren wil inperken. De Raad voor de rechtspraak stelt dat in een advies over de kabinetsplannen. De instantie die de rechtspraak vertegenwoordigt, waarschuwt voor het risico op "uitholling van de rechtsbescherming van burgers".
Het Nederlandse elektriciteitsnet moet de komende jaren fors worden uitgebreid. Dat heeft alles te maken met verduurzaming. Om stroom van nieuwe windmolenparken op de Noordzee te transporteren zijn bijvoorbeeld nieuwe hoogspanningslijnen nodig. De vraag naar elektriciteit groeit daarnaast sterk, doordat verduurzaming vaak leidt tot een overstap op elektriciteit. Voertuigen op benzine of diesel worden bijvoorbeeld vervangen door elektrische auto's en vrachtauto's. Ook voor de toekomstige productie van schone waterstof is veel stroom nodig.
Een probleem in deze energietransitie is dat het door juridische procedures vaak jaren duurt voordat een project kan beginnen. Het kabinet wil daar versnelling in brengen, door burgers bij grote stroomprojecten met een "zwaarwegend maatschappelijk belang" nog maar één beroepsmogelijkheid te geven. Momenteel moeten tegenstanders van zulke projecten eerst naar de rechtbank. Als de uitkomst een van de partijen niet bevalt, kunnen ze naar de Raad van State stappen. Het plan van het kabinet is om de rechtbanken ertussenuit te halen, waardoor mensen direct naar de Raad van State moeten. Dat is de hoogste bestuursrechter.
De Raad voor de rechtspraak zegt niet uitdrukkelijk "nee" tegen het wetsvoorstel, maar plaatst daar wel allerlei kanttekeningen bij.
Overig Bouwnieuws
|