Prijsverhogingen stuwen winst flexa en sikkens verf
Javascript is uitgeschakeld

Prijsverhogingen stuwen winst Flexa- en Sikkens-verf

Geplaatst: 07-02-2024
Prijsverhogingen stuwen winst Flexa- en Sikkens-verf

AMSTERDAM - Verfconcern AkzoNobel heeft vorig jaar geprofiteerd van hogere prijzen en lagere kosten. Het bedrijf achter merken als Flexa en Sikkens zag de verkopen licht teruglopen, maar zette wel meer winst in de boeken. Daarbij hielpen ook eerdere kostenbesparingen.

Onder de streep hield AkzoNobel uiteindelijk 442 miljoen euro over, waar een jaar terug nog een winst van 352 miljoen euro in de boeken ging. Volgens Poux-Guillaume is dat mede te danken aan wat hij noemt "veerkrachtige prijsaanpassingen". Ook hielp mee dat de grondstofprijzen niet meer hoog zo zijn als eerder.

Vorig jaar verhoogde AkzoNobel zijn prijzen over de gehele linie met 4 procent, meldt Poux-Guillaume. Daarbij stelt hij dat in sommige landen de prijzen juist wat omlaag zijn gegaan. Hoe de prijzen zich in Nederland hebben ontwikkeld kan hij niet zeggen, maar hij noemt Nederland wel "een competitieve markt".

Voorlopig komen er volgens Poux-Guillaume geen grote prijsstijgingen. De topman is ondanks de economisch onzekere tijden ook nog steeds optimistisch. Hij verwacht dat de verkochte volumes dit jaar weer gaan groeien. Ook rekent hij op hogere marges, en dus op meer minst.

Om de voorspelde groei te kunnen realiseren heeft AkzoNobel meer werknemers nodig in Nederland, bijvoorbeeld in de verffabriek in Sassenheim. Maar het concern heeft nu al moeite om genoeg productiemedewerkers en technische werknemers te vinden op de "erg krappe" Nederlandse arbeidsmarkt. Daardoor kan AkzoNobel moeilijk de productie uitbreiden en minder groeien, zegt Poux-Guillaume. "We kunnen minder verf leveren overal, want de fabriek in Sassenheim belevert de hele wereld."

De topman meldde vorig jaar dat AkzoNobel mogelijk banen schrapt als gevolg van de verminderde vraag naar verf. Nu zegt hij dat in sommige gebieden banen zijn geschrapt en dat er in andere regio's juist banen bij kwamen, waaronder in Nederland. Hoeveel banen zijn geschrapt, wil hij echter niet zeggen. Bij AkzoNobel werkten begin vorig jaar 32.000 mensen en afgelopen jaar kwamen daar volgens hem een paar honderd werknemers bij.

Overig Bouwnieuws

Oostzaan mag tijdelijke woningen bouwen in natuurgebied 29-02-2024
Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof 29-02-2024
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU 29-02-2024
Rockwool dringt CO2 uitstoot met meer dan de helft terug 29-02-2024
Woontop: Bezwaarprocedures moeten worden ingekort 29-02-2024
Gemeentelijke woonlasten fors gestegen 28-02-2024
Wassenaar stemt voor woningbouw op ANWB-complex 28-02-2024
Verduurzamingsfonds voor woning in trek 27-02-2024
Veel ondernemers verwachten weer prijsstijgingen 27-02-2024
Stedin roept op laadpaal in de middag uit te zetten 27-02-2024
 

Onze partners

  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
Sluit deze advertentie