Prijs verdiepingsvloer bekeken
Javascript is uitgeschakeld

Prijs verdiepingsvloer bekeken

Geplaatst: 09-12-2008
Deze maand analyseren we in de rubriek ‘bouwkosten’ zes vaak toegepaste verdiepingsvloertypen. In de overzichten zijn houten vloeren, TT-plaatvloeren, kanaalplaatvloeren, Infra+vloeren, breedplaatvloeren en staalplaat-betonvloeren opgenomen. Per vloertype wordt een aantal varianten weer gegeven. Aansluitend volgt een variant per vloertype met een nadere uitwerking. Wat opvalt is dat er aanzienlijke prijsverschillen bestaan tussen de verschillende vloertypen.

Door Corné Houwaard
De materiaalkosten per vloertype zeggen niets over de uiteindelijke prijs voor de gemonteerde vloer. Montagetijden en de bijkomende kosten bepalen namelijk voor een groot deel de prijs voor het bouwdeel. Zo moeten we bij de breedplaatvloer de kosten voor de wapening en het beton meerekenen. Bij de kanaalplaatvloer zien we dat voor de montage weinig manuren nodig zijn. De gemonteerde kosten voor de TT-plaatvloer vallen het hoogst uit. Daarbij moeten we bedenken dat veel aannemers de TT-plaatvloer gebruiken om grote overspanningen te overbruggen en deze toepassen als vloer- en dakplaat in onder andere kantoren, parkeergarages, ziekenhuizen en bedrijfshallen. Aangezien ieder vloertype beschikt over specifi eke eigenschappen kunnen we de vloeren niet zonder meer met elkaar vergelijken. Per situatie dient bepaald te worden welke vloer het beste geschikt is. Bij het verloop van de prijsstijging van breedplaatvloeren in de woningbouw over de afgelopen 3 jaar zien we dat de prijsstijging van de materiaalkosten nagenoeg gelijk loopt met de gemiddelde prijsstijging in de woningbouw.

Veel gebruikers van bouwkostencijfers vallen terug op informatie verkregen uit vorige projecten of referentieprojecten. Dit is echter een zeer riskante bezigheid. Informatie verkregen uit nacalculatie is namelijk niet actueel en niet marktconform. Bovendien is de kosteninformatie vaak samengesteld op basis van een unieke situatie, te weten: een bepaald project, op een bepaalde plaats, op een bepaald tijdstip.

Scherp
Nacalculatie zegt iets over wat een project gekost heeft, maar zegt niets over wat een project had mogen kosten. Zeker in deze tijd waarin de prijzen onder druk staan en inschrijfbegrotingen extra aandacht behoeven, is nacalculatie een onbetrouwbare manier om bouwkosten te bepalen. Kortom, beter is het dan ook kosten te ramen op basis van actuele marktconforme prijzen van producenten en leveranciers. Wie dat doet, krijgt een actuele, marktconforme en dus betrouwbare kostenbegroting. En wie zich daarmee bezighoudt, kan ook in minder florissante marktsituaties scherp calculeren. En degene die daar mee aan de slag gaat, waagt met zijn begrotingen dus absoluut geen gokje!

Voor meer info: www.archidat.nl of www.bouwkosten-online.nl

*Lees het volledige artikel inclusief tabellen, tekeningen en grafieken in Bouwformatie nr 3, 2008, p.16-19 www.bouwformatie.nl/tijdschrift/



Overig Bouwnieuws

Duizenden stukken grond van waterschap mogelijk 'ingepikt' 06-05-2025
Noordelijke regio onthult toekomstvisie stedelijk netwerk 06-05-2025
'Verwerking van afgedankte zonnepanelen blijkt niet op orde' 06-05-2025
'Bouw studentenkamers in de knel door huurbevriezing' 06-05-2025
Provincies onderzoeken een gezamenlijk warmtebedrijf 06-05-2025
Omgevingsdienst wil onderzoek naar houtstook verbod 06-05-2025
55-plusser kiest woningverbetering door schaars huizenaanbod 01-05-2025
Private sociale huurder betaalt zonder bevriezing meer 01-05-2025
Groot overschot zonnestroom leidt tot negatieve stroomprijs 01-05-2025
'Meer huizen verkocht ondanks onzekerheid economie' 01-05-2025
 

Onze partners

  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Terwa Construction Group
  • Ventistone
  • Holland Mast
Sluit deze advertentie