Oplossing voor verontreinigd water katwijk
Javascript is uitgeschakeld

Oplossing voor verontreinigd water Katwijk

Geplaatst: 30-11-2023
Oplossing voor verontreinigd water Katwijk

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland zegt een structurele oplossing te hebben gevonden om het verontreinigde water onder een vernieuwde weg in de gemeente Katwijk af te voeren. Via een aan te leggen rioolbuis wordt het water vanuit de kelder onder de Tjalmaweg richting de nabijgelegen zuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap van Rijnland geleid. Het drainagewater dat nu onder de weg wordt opgeslagen, bevat onder meer zware metalen en heeft een hoge en schadelijke pH-waarde.

Toen dat enkele maanden geleden werd geconstateerd, besloot Zuid-Holland gelijk om het water niet meer af te voeren richting het oppervlaktewater. De provincie zette dagelijks vrachtwagens in om een deel van het opgevangen drainagewater vanuit de kelder onder de weg naar een verwerkingsbedrijf te vervoeren. Na alle regen van de afgelopen weken zit de opslag volgens Zuid-Holland vol en daarom komt er nu een structurele oplossing: een aansluiting op het gemeentelijke riool.

De oorzaak van de vervuiling is naar alle waarschijnlijkheid de bouwstof Beaumix die in de bodem zit. Bij het verbreden en verdiepen van de in mei heropende Tjalmaweg zijn ter versteviging daar grote hoeveelheden van gebruikt. Dit is een circulaire stof, die bestaat uit de as die overblijft na de verwerking van restafval. Daar kunnen echter nog kleine hoeveelheden metalen en plastic zitten.

De gemeente Katwijk had al "zorgen over de samenstelling van deze bouwstof" en besloot daarom om de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater rond de weg gedurende tien jaar te monitoren. Uit de eerste meting kwam recentelijk naar voren dat het drainagewater verhoogde waardes van bepaalde stoffen bevatte.

Overig Bouwnieuws

Koophuizen zijn opnieuw duurder geworden 22-02-2024
Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst 22-02-2024
Fataal ongeluk bij brug in aanbouw BAM 22-02-2024
Wachtlijst stroomnet explodeert door energietransitie 21-02-2024
Wonen wordt komende jaren duurder door klimaataanpassing 21-02-2024
'Zonder arbeidsmigrant minder betaalbare huizen' 20-02-2024
Herinrichting voormalig militair terrein begonnen 20-02-2024
Raad Rotterdam wil helderheid over braakliggend pretpark 20-02-2024
Omgevingswet levert nog geen grote problemen op 20-02-2024
Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales 20-02-2024
 

Onze partners

  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Unilin Insulation
  • Alsecco
Sluit deze advertentie