NVDE: nog miljarden aan subsidie nodig voor duurzame warmte
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP
Geplaatst: 09-02-2022
DEN HAAG - Voor projecten voor duurzame warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie zijn nog miljarden euro's aan subsidie nodig als Nederland aan de klimaatdoelen voor 2030 wil voldoen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE). De organisatie pleit alleen al voor het jaar 2022 voor een budget van 12 miljard euro om deze verduurzamingstechnieken een goede kans te geven. Nu zouden dit soort projecten bij subsidierondes vaak sneuvelen.
Dat laatste komt omdat de goedkoopste technieken voorrang krijgen bij het uitdelen van subsidie, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. "Maar je hebt alle technieken nodig om de klimaatambities van het kabinet te halen. En dan zijn ook de duurdere technieken nodig." Zijn organisatie wijst erop dat technologieën die bijvoorbeeld een alternatief bieden voor het gebruik van aardgas, nu ook interessant zijn met het oog op de flink gestegen gasprijzen.
De NVDE vertegenwoordigt meer dan zesduizend bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie. Omdat het veel tijd kost projecten uit te voeren, is volgens de vereniging haast geboden. De aankomende ronde van de zogeheten subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) gaat in juni open.
Deze ronde is "van groot belang om voldoende projecten te laten draaien in 2030", schrijft de NVDE in een verklaring. Voor de SDE-ronde uit 2021 was 5 miljard euro beschikbaar, maar er werden volgens de organisatie projecten ingediend die goed waren voor 12 miljard euro. De subsidie kwam vervolgens vooral terecht bij projecten voor de opslag van CO2, zonne-energie en restwarmte. Projecten op het gebied van duurzame warmte, warmtepompen en duurzaam gas haalden het de afgelopen twee jaar vaker niet in deze subsidieregelingen, aldus de NVDE.
Overig Bouwnieuws
|