Nen normcommissie begroeide daken stelt norm op voor bouwwer
Javascript is uitgeschakeld

NEN-normcommissie ‘Begroeide Daken’ stelt norm op voor bouwwerkbegroeiing

Geplaatst: 20-02-2013

De NEN-normcommissie ‘Begroeide Daken’ is medio 2012 in het leven geroepen. De commissie heeft als doel een norm te ontwikkelen voor prestatie-eisen, functionele eisen en toetsings- methoden van bouwwerkbegroeiing. In eerste instantie richt de commissie zich op begroeide daken, gezien de populariteit en omvang van deze markt. In een later stadium worden daar mogelijk nog begroeide gevels en binnentuinen aan toegevoegd.

Er wordt in Nederland grofweg een miljoen vierkante meter dakvlak per jaar voorzien van een begroeiing of tuin. De huidige techniek is ver door- ontwikkeld, met algemeen aanvaarde richtlijnen voor systeemleveranciers en uitvoerende partijen. Hoewel er nog geen officiële Nederlandse of Europese normen voor begroeide daken zijn, worden de huidige richtlijnen breed gedragen. De commissie richt zich dan ook met name op de effecten van begroeide daken, meer dan de technische opbouw en details.

De uiteindelijke norm moet het voor opdrachtgevers, ontwerpers en voorschrijvende instanties gemakkelijker maken om hun doelstellingen te formuleren. In plaats van (alleen) een technische opbouw voor te schrijven, wordt het mogelijk om bepaalde karakteristieke eigenschappen van het begroeide dak te benadrukken die voor de opdrachtgever van belang zijn. Het voordeel van deze wijze van normeren is dat het ruimte schept voor innovatie. Het stimuleert toeleveranciers nieuwe systemen te ontwikkelen die aan hogere eisen voldoen. Uiteraard worden er ook kwaliteitseisen gesteld aan het begroeide dak, dit kan gedaan worden door verwijzing naar bestaande richtlijnen zoals de SBR-Dakbegroeiingsrichtlijn.

De normcommissie richt zich voorlopig op de hydrologische eigenschappen (waterberging en afvoervertraging), weerstand tegen windbelastingen en brandwerendheid van begroeide daken. Er wordt gekeken naar bestaande testmethodes, gegevens uit testen uit het verleden en voor sommige onderdelen worden nieuwe testmethoden ontwikkeld. De norm wordt beperkt tot deze eigenschappen, omdat geconcludeerd is dat deze de hoogste prioriteit hebben. Andere aspecten van begroeide daken kunnen later in een herziene uitgave toegevoegd worden, evenals aspecten van begroeide gevels.

Eigenschappen en effecten
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat begroeide daken (en gevels) op diverse manieren bijdragen aan een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. Ze kunnen bijdragen aan, of hebben effect op, onder andere:

  • Hydrologische eigenschappen (waterberging en afvoervertraging)

  • Weerstand tegen windbelastingen

  • Brandwerendheid van daken

  • Temperatuursregulatie van de dakconstructie

  • Temperatuurdaling in de stad (urban heat island)

  • Beperking geluidshinder

  • Binding fijnstof

Probleem hierbij is dat deze eigenschappen nog niet eenduidig te kwalificeren en kwantificeren zijn. Elke leverancier kent zijn eigen technische systemen, met verschillende productspecificaties. Van de genoemde eigenschappen zijn nog geen rekenmethodes bekend of deze zijn nog niet vastgelegd, waardoor het niet mogelijk is verschillende systemen met elkaar te vergelijken. De komst van een norm met eenduidige prestatie-eisen en toetsingsmethoden moet dit veranderen.   

Overig Bouwnieuws

PFAS in water bij verontreinigde staalslakken in Spijk 10-07-2025
'Hogere stikstofgrens van Minister levert 23.000 woningen op' 10-07-2025
Ontwikkeling van duurzame energie dreigt tot stilstand te komen 10-07-2025
Meeste woningen in jaren te koop gezet 10-07-2025
'Maffia teistert bouwplaats met explosieve stijging criminaliteit' 10-07-2025
Sterkste prijsstijging nieuwbouwhuizen in ruim twee jaar tijd 09-07-2025
'Gelderland langzaam van het stikstofslot' 08-07-2025
'Licht herstel bouwproductie in zicht' 08-07-2025
Nieuwe woningwet die ook voorrang statushouders verbiedt 08-07-2025
Grote steden trekken fors meer kopers 07-07-2025
 

Onze partners

  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Storax
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
Sluit deze advertentie