Nederlandse infrabedrijven investeren miljarden in circulair
Javascript is uitgeschakeld

Nederlandse infrabedrijven investeren miljarden in circulaire economie

Geplaatst: 01-02-2016
Nederlandse infrabedrijven investeren miljarden in circulaire economie

UTRECHT - Topbedrijven uit verschillende sectoren in Nederland hebben zich vorige week hard gemaakt voor de circulaire economie. Verschillende initiatieven werden gelanceerd tijdens een van de tientallen evenementen in het kader van de Week van de Circulaire Economie. De week werd donderdag 28 januari afgesloten met een afspraak tussen de grootste Nederlandse infrabedrijven om miljarden per jaar te investeren om emissiereductie en circulariteit in bedrijfsprocessen in gang te zetten.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie werden activiteiten georganiseerd om ondernemers en organisaties handvatten te geven om aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Ruim 2.000 professionals hebben verschillende bijeenkomsten, keynotes en workshops door heel Nederland bezocht. De evenementen waren ook aanleiding voor topbedrijven in Nederland om hun commitment te tonen voor een nieuwe economie waarin geen afval bestaat.

Omschakeling
De week startte met een toezegging van ABN Amro, ING en Rabobank om bedrijven te helpen bij de omschakeling naar een circulair bedrijfsmodel. Circulair ondernemen vraagt om een nieuwe manier van financieren. Omdat in veel gevallen een product niet meer geproduceerd en meteen verkocht wordt, maar geproduceerd en uitgeleend wordt. 'Het zou mooi zijn als we het risico daarvan over de banken spreiden', zegt Ruut Meijer, Algemeen Directeur Commercial Clients van ABN Amro. Bovendien hebben banken veel kennis van andere financieringsoplossingen. En kunnen zij koppelingen met potentiele zakenpartners heel goed maken, dankzij hun brede netwerk in verschillende sectoren.

Transitie
Om de transitie naar de circulaire economie verder te versnellen, tekenden Alliander, Enexis, Gasunie Transportservices, Prorail, Stedin en KPN het Mission Statement Fair Infra op donderdag 28 januari tijdens het tweejaarlijkse Dutch Power Symposium in Bunnik. Met de ondertekening verbinden de partijen zich minimaal aan één icoonproject op het gebied van energiebesparing, vergroenen of circulair materiaalgebruik. Enexis toont al een eerste succes in de circulaire bedrijfsvoering. De netbeheerder bespaarde 2,5 miljoen euro in 2015 door kapitaalintensieve componenten als transformatoren en 10 kilovolt-schakelaars opnieuw in te zetten.

In gesprek
'Circulair handelen zit in alle facetten van wat je doet als bedrijf. Het heeft grote gevolgen voor de manier waarop geldstromen lopen', zegt Michel Schuurman, Programmamanager Circulaire Economie bij MVO Nederland. 'Om circulair te worden is vertrouwen in en samenwerking met partners nodig. Praat daarom met zowel klanten als leveranciers over je ambities.' Tijdens de vele bijeenkomsten deze week zijn er door het geven van vertrouwen en openheid nieuwe, onverwachte coalities ontstaan: in de vaak conservatieve ketens een enorme stap.

Overig Bouwnieuws

Monitor Koopwoningmarkt: starters kopen appartementen 08-05-2025
Herstel 'onveilige' vloer waterschapskantoor kost miljoenen 08-05-2025
Kamernet: studentenkamer is duurder dan vorig jaar 08-05-2025
'Forse tegenvaller voor kabinet bij energietransitieproject' 08-05-2025
'Corporaties schrappen investeringen na huurbevriezing' 08-05-2025
'Uitbreiding ASML stapje dichterbij' 08-05-2025
Duizenden stukken grond van waterschap mogelijk 'ingepikt' 06-05-2025
Noordelijke regio onthult toekomstvisie stedelijk netwerk 06-05-2025
'Verwerking van afgedankte zonnepanelen blijkt niet op orde' 06-05-2025
'Bouw studentenkamers in de knel door huurbevriezing' 06-05-2025
 

Onze partners

  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie