Microsoft bouwt aan datacentrum zonder vereiste vergunningen
Javascript is uitgeschakeld

Microsoft bouwt aan datacentrum zonder vereiste vergunningen

Geplaatst: 28-02-2023
Microsoft bouwt aan datacentrum zonder vereiste vergunningen

AMSTERDAM - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft bouwt al bijna een jaar in de Wieringermeerpolder in Noord-Holland aan een nieuw hyperscale datacentrum en een eigen hoogspanningsstation, zonder over de benodigde vergunningen te beschikken, schrijft NRC. Boeren en omwonenden vrezen dat de bouwwerken straks klaar zijn zonder dat er ooit een bouw- of stikstofvergunning is afgegeven.

Honderden Britse en Ierse bouwvakkers werken sinds april 2022 op industriegebied Het Venster naast de A7 in de gemeente Hollands Kroon aan een uitbreiding van het bestaande Microsoft datacentrumconglomeraat. De vergunningsverlening voor de nieuwbouw ligt echter stil omdat Microsoft de berekeningen van de stikstofuitstoot tijdens de bouw van het enorme complex niet rond krijgt.

Het softwareconcern moet al een maand bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie Noord-Holland de vergunningen afgeeft, gegevens aanleveren waaruit blijkt dat er bij de bouw nauwelijks stikstof zou zijn vrijgekomen. Dat lukt niet, onder meer omdat er bij de bouw zware dieselmachines zijn gebruikt, die veel stikstof uitstoten.

Microsoft ontkent aan Archidat Bouwformatie dat er gebouwd wordt zonder vereiste vergunningen en reageert: 'Na het besluit dat het bevoegd gezag bij de provincie Noord-Holland is komen te liggen, heeft Microsoft besloten de vergunning op provinciaal niveau opnieuw in te dienen. In dit proces heeft de provincie Microsoft een gedoogvergunning verleend in september 2021. Microsoft is voortdurend in gesprek met zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Hollands Kroon om ervoor te zorgen dat we in alle fasen van de ontwikkeling, bouw en exploitatie, voldoen aan alle vereiste- en toepasselijke wet- en regelgeving.'

Overig Bouwnieuws

Makelaars zien expats en starters vaker overbieden 11-04-2024
Duitse woningbouw heeft miljarden nodig 11-04-2024
Huurwet pakt averechts uit voor lage inkomens 11-04-2024
Koophuizen weer veel duurder geworden 11-04-2024
ING voorziet krimp bouwsector dit jaar 11-04-2024
Gelderland wil nationaal kenniscentrum over problemen stroomnet 10-04-2024
Instanties pakken samen woningen aardbevingsgebied aan 10-04-2024
Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie overneemt 10-04-2024
'Optoppen gebouwen geen oplossing voor woningtekort' 09-04-2024
Vitens werkt aan duurder water voor 'comfortgebruik' 09-04-2024
 

Onze partners

  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
Sluit deze advertentie