Meer boeren verkopen hun bedrijf om hoge grondprijzen
Javascript is uitgeschakeld

Meer boeren verkopen hun bedrijf om hoge grondprijzen

Geplaatst: 20-03-2024
Meer boeren verkopen hun bedrijf om hoge grondprijzen

UTRECHT - Meer boeren en tuinders hebben vorig jaar hun bedrijf te koop gezet, meldt makelaarsvereniging NVM. Het zijn deels bedrijven van ondernemers die met pensioen gaan en geen opvolger hebben. Zij verkopen hun bedrijf volgens de makelaarsvereniging zodat ze kunnen profiteren van de hogere grondprijzen.

Vierhonderd boeren en tuinders hebben hun bedrijf vorig jaar te koop gezet. Dat is 11 procent meer dan twee jaar geleden, zegt de NVM. Vakgroepvoorzitter Jos Ebbers verwacht dat het aantal verkopen dit jaar verder stijgt.

Landbouwgrond is afgelopen jaar volgens de makelaarsvereniging duurder geworden, met een prijs van bijna 80.000 euro per hectare. Dat is 7,4 procent meer dan twee jaar geleden en bijna 30 procent meer dan in 2019. De grondprijzen stijgen omdat agrarische grond erg schaars is en verschillende partijen het willen hebben, aldus de NVM. Ebbers spreekt van "grondhonger" onder boeren en tuinders. "Of het nu voor schaalvergroting en bedrijfsontwikkeling is of voor de aanwending van mest", zegt hij daarbij.

Boeren en tuinders verkopen hun bedrijf volgens de NVM aan een andere boer of tuinder die bijvoorbeeld wil uitbreiden. Of aan kopers die op die plek willen wonen of er bijvoorbeeld een zonnepark neer willen zetten.

Ook melden boeren zich aan voor de beëindigingsregeling van de overheid om de stikstofuitstoot van de sector te verminderen. Stikstofminister Christianne van der Wal meldde twee maanden geleden dat 489 piekbelasters zich daarvoor hadden aangemeld. De regeling is bedoeld om landbouwbedrijven uit te kopen die veel stikstof uitstoten in kwetsbare natuurgebieden. Boeren kunnen zich tot en met 5 april aanmelden voor deze regeling, het kabinet wil dit verlengen tot eind dit jaar.

Overig Bouwnieuws

Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
Bouwplaats Lochem twee maanden na ongeval vrijgegeven 23-04-2024
Provincie baalt dat Schiphol stikstofruimte opkoopt 22-04-2024
IMF dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek 22-04-2024
Prijzen koopwoningen in maart ruim 5 procent gestegen 22-04-2024
'Op termijn huizeneigenaar verplichten te verduurzamen' 22-04-2024
Huurprijzen vrije sector blijven stijgen door krimp aanbod 18-04-2024
Duurdere huizen worden veel sneller verduurzaamd 18-04-2024
 

Onze partners

  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie