Manifest voor schoon voldoende en betaalbaar water
Javascript is uitgeschakeld

Manifest voor 'schoon, voldoende en betaalbaar water'

Geplaatst: 09-07-2024
Manifest voor 'schoon, voldoende en betaalbaar water'

DEN HAAG - Verschillende maatschappelijke organisaties dringen er in een manifest bij de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat, Barry Madlener, op aan om "schoon, voldoende en betaalbaar water voor mens en natuur te waarborgen". Door toenemend watergebruik, meer vervuiling en klimaatverandering is voldoende goed water niet meer vanzelfsprekend, aldus Natuurmonumenten, een van de initiatiefnemers van het manifest. De aanpak van de problemen moet een "topprioriteit" worden.

De oproep is volgens Natuurmonumenten verder ondertekend door onder anderen de koepel van woningcorporaties Aedes, de ANWB, Bouwend Nederland en Vereniging Eigen Huis. De huidige toestand is niet alleen riskant voor mens en natuur, maar kan ook juridische en economische problemen veroorzaken, "zoals vergunningenstops en beperkingen voor de bouw van nieuwe woningen en infrastructuur".

Alle sectoren moeten bijdragen aan het verbeteren van de watersituatie, benadrukken de organisaties. Zo moet de landbouw meer "toekomstbestendig en waterbewust" worden. Er moet meer grip komen op onttrekking van water aan de grond. Bij bouwprojecten moet van tevoren worden nagedacht hoe die kunnen worden voortgezet bij waterproblemen.

Rioolwaterzuiveringen moeten ook nieuwe vervuilende stoffen effectief kunnen filteren. Er moet verder meer oog komen voor het gevaar van funderingsschade aan gebouwen en verzakkende wegen door wisselende grondwaterstanden. Intussen moeten er ook nog voldoende zwemlocaties voor recreanten blijven, want er is nu al te vaak blauwalg en botulisme.

De waterkwaliteit kan snel flink omhoog als alle sectoren een bijdrage leveren, denken de opstellers van het manifest. Het begint allemaal bij het aanpakken van "vervuiling bij de bron", door "minder lozingen in het water".

Overig Bouwnieuws

Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
Fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen 11-07-2024
Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland 09-07-2024
'Minister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen' 09-07-2024
'Tekort betaalbare huizen niet op te lossen met dure huur' 09-07-2024
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie