Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen
Javascript is uitgeschakeld

Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen

Geplaatst: 23-03-2023
Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen

DEN HAAG - Overheden, vastgoedeigenaren en de bouwsector moeten bij nieuwbouw van huizen en gebouwen zo veel mogelijk rekening houden met klimaatverandering in de toekomst. Vooruitlopend op een verplichting roept het kabinet bouwers op om nu al in te spelen op de gevolgen ervan. Daarvoor is een landelijk kader ontwikkeld die de sector houvast moet geven over klimaatbestendig bouwen en inrichten. Ook de ontwikkeling van groen is daarbij belangrijk, vooral in en om de stad.

De ministers Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening), Mark Harbers (Infrastructuur) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) hebben daartoe een 'maatlat' ontwikkeld die ze naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Die moet ertoe leiden dat de gebouwde omgeving beter bestand is tegen overstromingen, droogte, hitte, bodemdaling en biodiversiteit. In de maatlat staan doelen, eisen en richtlijnen. Er staan geen specifieke maatregelen omdat elke plek weer anders is en er ruimte blijft voor lokaal maatwerk. Zo is voor zand- en veengronden een andere aanpak nodig, evenals voor stedelijk en landelijk gebied.

Het kader is nu nog vrijblijvend, maar het kabinet onderzoekt een wettelijke verplichting. Volgens de ministers is "een versnelling en opschaling nodig om Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te hebben ingericht". Het gaat dan zowel om nieuwbouw als om bestaand bebouwd gebied.

"Het klimaat in Nederland verandert en we moeten ons daarop voorbereiden. Langere periodes van hitte, maar ook hevige buien en stormen, kortom diverse soorten weersextremen, leiden vaker tot schade aan woningen en gebouwen. Denk aan ondergelopen kelders en tuinen of funderingsschade door bodemdaling", meldt Harbers. Volgens hem kunnen overheden en bouwers zelf concrete afspraken maken, om zo innovatieve en slimme oplossingen de ruimte te geven. Wat er precies nodig is, is namelijk afhankelijk van de plek. Op de ene plek gaat het bijvoorbeeld om het hergebruik van regenwater en op de andere plek om een groene en waterrijke inrichting van de openbare ruimte voor verkoeling."

Overig Bouwnieuws

Omgevingsdienst legt woningbouwproject Amsterdam stil 25-07-2024
BAM profiteert van woningvraag Nederland 25-07-2024
Provincie Zuid-Holland ziet natuur toenemen 24-07-2024
Jongeren kopen meer huizen 23-07-2024
Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
 

Onze partners

  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie