Kabinet en regio steken 25 miljard in plan regio eindhoven
Javascript is uitgeschakeld

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan regio Eindhoven

Geplaatst: 02-04-2024
Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan regio Eindhoven

DEN HAAG - Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister Micky Adriaansens. Zij noemt dit deel van de technologiebranche, met de Veldhovense chipmachinebouwer ASML voorop, van groot belang voor het verdienvermogen van Nederland en de werkgelegenheid.

Het 'Project Beethoven', zoals het kabinet het plan noemt, voorziet onder meer in extra investeringen in talentontwikkeling. Maar het moet ook aantrekkelijker worden om in de regio te wonen en werken, zodat bedrijven makkelijker buitenlands talent aan kunnen trekken. Daarnaast moet de krapte worden aangepakt op het elektriciteitsnet in wat ook wel de Brainportregio wordt genoemd.

Het kabinet steekt tot en met 2030 in totaal 450 miljoen euro in het opleiden van meer en beter geschoolde technici. Ook daarna komt daarvoor structureel 80 miljoen euro per jaar extra voor beschikbaar. Volgens onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet talent uit "de volle breedte" komen, van het mbo, hbo en wo. Ook is het kabinet "heel nadrukkelijk geïnteresseerd" in mensen van buiten Nederland.

In diezelfde periode moeten in de regio bijna 20.000 extra woningen worden gebouwd. Investeringen in het wegennet en het openbaar vervoer moeten daarnaast zorgen voor een betere bereikbaarheid.

ASML waarschuwde onlangs dat het zorgen heeft over het vestigingsklimaat in Nederland. Als daar geen verbetering in komt, zou het bedrijf volgens topman Peter Wennink kunnen besluiten investeringen in verdere groei te verplaatsen naar het buitenland. Het kabinet gaat ervan uit dat deze maatregelen ertoe leiden dat het bedrijf daarvan afziet.

Om de maatregelen te betalen, haalt het kabinet 1,3 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. Adriaansens erkent dat dit niet volgens de afgesproken procedure is gegaan. Maar zij benadrukt dat dit plan wel bijdraagt aan de doelstelling van dat miljardenfonds, dat bedoeld is voor investeringen in toekomstige economische groei. Andere financieringsmogelijkheden zag de minister niet.

"Dit is een van de belangrijkste bedrijven van Nederland, een wereldspeler", zegt Adriaansens. "ASML is onze Messi en zo'n sterspeler trekt wel een heel team mee." Bij deze investeringen zijn dus ook heel veel andere bedrijven gebaat, zegt de bewindsvrouw. Zij spreekt van "een hele goede stap voor het vestigingsklimaat".

Overig Bouwnieuws

Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
Bouwplaats Lochem twee maanden na ongeval vrijgegeven 23-04-2024
Provincie baalt dat Schiphol stikstofruimte opkoopt 22-04-2024
IMF dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek 22-04-2024
Prijzen koopwoningen in maart ruim 5 procent gestegen 22-04-2024
'Op termijn huizeneigenaar verplichten te verduurzamen' 22-04-2024
Huurprijzen vrije sector blijven stijgen door krimp aanbod 18-04-2024
Duurdere huizen worden veel sneller verduurzaamd 18-04-2024
 

Onze partners

  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
Sluit deze advertentie