Hoe materiaalkosten alle records verbraken
Javascript is uitgeschakeld

Hoe materiaalkosten alle records verbraken

Geplaatst: 10-06-2024
Hoe materiaalkosten alle records verbraken
Beeld: ANP

VLIEGKAMP VALKENBURG - Wij bevinden ons in een perfecte storm, nog steeds hebben wij te maken met de gevolgen van de extreme prijsstijgingen in 2022. Nog nooit eerder zijn de prijzen in zo’n korte tijd zo sterk gestegen. Door een aaneenschakeling van gebeurtenissen ontstond er een situatie waarbij de prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen alle kanten op vlogen.

We kunnen de prijsstijgingen echter niet allemaal over één kam scheren, omdat iedere prijsstijging zijn eigen dynamiek kent. Dit maakt het niet eenvoudig om te begrijpen en te verklaren wat er gebeurd is en wat de achterliggende oorzaken zijn van de sterke prijsstijgingen. Wat we wel weten, is dat een aantal gebeurtenissen in de afgelopen jaren hebben gezorgd voor een verstoring van het economische evenwicht met schaarste, onzekerheid en uiteindelijk prijsstijgingen als gevolg. De belangrijkste factoren die de bouwkosten beïnvloed hebben, op een rijtje:

2019 De stikstofcrisis

Impact op Beton en Staal: De stikstofcrisis ontstond in 2019 na een uitspraak van de Raad van State, wat leidde tot een gedeeltelijke bouwstop. Deze crisis had directe gevolgen voor de beschikbaarheid en vraag naar bouwmaterialen zoals beton en staal. De onzekerheid zorgde voor vertragingen in projecten, wat leidde tot fluctuaties in de vraag en uiteindelijk prijsstijgingen voor deze materialen.

2020 COVID-19
Impact op Hout: De wereldwijde uitbraak van COVID-19 begin 2020 leidde tot een verstoring van de markt doordat productiecapaciteit werd stilgelegd, met schaarste en prijsstijgingen als gevolg. Vooral de houtindustrie werd zwaar getroffen. Veel zagerijen en houtverwerkende bedrijven moesten hun productie stilleggen of verminderen, wat leidde tot een aanzienlijke schaarste. De verhoogde vraag naar hout voor bouw- en renovatieprojecten tijdens de lockdowns zorgde ervoor dat de prijzen van hout en houtproducten sterk stegen.

2021 Aangescherpte Wet- en Regelgeving (BENG)

Impact op Isolatiematerialen: Nieuwe wetgeving op het gebied van duurzaam bouwen, zoals de invoering van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) in 2021, leidde tot kostenstijgingen. De invoering van de BENG-regelgeving leidde tot een toegenomen vraag naar hoogwaardige isolatiematerialen. Deze verhoogde vraag naar materialen zoals glaswol, EPS (geëxpandeerd polystyreen) en PUR (polyurethaan) zorgde voor prijsstijgingen, aangezien producenten moeite hadden om aan de nieuwe, strengere eisen en de verhoogde vraag te voldoen.

2021 Onrust op de Internationale Markten

Impact op Staal: De handelsoorlog tussen grootmachten zoals Amerika, China, Australië en Rusland zorgde voor verstoringen in de staalmarkt. Tarieven en sancties beïnvloedden de beschikbaarheid van ruw staal en afgewerkte staalproducten, wat resulteerde in een sterke stijging van de staalprijzen. Dit had een directe invloed op de bouwkosten, aangezien staal een essentieel materiaal is in veel constructies.

2022 Politieke Onzekere Situaties en Oorlogen (Oekraïne)
Impact op Energie en Kunststoffen: De oorlog in Oekraïne begin 2022, gevolgd door de sancties tegen Rusland, veroorzaakte een energiecrisis in Europa. Dit leidde tot een sterke stijging van de energieprijzen, wat op zijn beurt de productiekosten van energie-intensieve materialen zoals cement, baksteen en kunststoffen verhoogde. Kunststoffen zoals PVC (polyvinylchloride) en PE (polyethyleen) zagen aanzienlijke prijsstijgingen vanwege de verhoogde energie- en grondstofkosten.

marktmonitor

Perfecte storm
Alles bij elkaar leidde dit ertoe dat we terecht zijn gekomen in een perfecte storm, waarbij de prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen tot ongekende hoogte zijn gestegen. De gevolgen van deze sterke prijsstijgingen zijn nog steeds merkbaar. Door deze abrupte verstoring van de markt zijn de bouwprijzen onvoorspelbaar geworden. Traditionele cijfers en kengetallen schieten tekort in deze dynamische markt.

Bij Archidat houden we de materiaalprijzen nauwlettend in de gaten en verwerken deze naar nauwkeurige richtprijzen. De afgelopen jaren zijn uitzonderlijk druk geweest vanwege de turbulente marktomstandigheden en de ongekende prijsstijgingen. Om onze klanten te voorzien van de meest actuele en betrouwbare informatie, hebben wij geïnvesteerd in nieuwe systemen en producten. Deze innovaties stellen ons in staat om snel en efficiënt te reageren op marktveranderingen. Met deze verbeteringen blijven we onze klanten inzicht bieden in deze dynamische en uitdagende tijden.

De Archidat Marktmonitor zal binnenkort beschikbaar zijn voor diepgaande marktinformatie.

Overig Bouwnieuws

Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
Fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen 11-07-2024
Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland 09-07-2024
'Minister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen' 09-07-2024
'Tekort betaalbare huizen niet op te lossen met dure huur' 09-07-2024
 

Onze partners

  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie