Groningse politiek houdt optie kerncentrale in eemshaven nog
Javascript is uitgeschakeld

Groningse politiek houdt optie kerncentrale in Eemshaven nog open

Geplaatst: 16-05-2024
Groningse politiek houdt optie kerncentrale in Eemshaven nog open

GRONINGEN - Provinciale politici houden vooralsnog de mogelijkheid open dat er in de Eemshaven in Groningen plaats kan worden gemaakt voor een kerncentrale. In een debat in Provinciale Staten over "bouwstenen" voor het toekomstige energieprogramma werden wel kritische kanttekeningen geplaatst over de bouw van zo'n centrale en het (gebrekkige) draagvlak daarvoor. De meningen zijn verdeeld. Over een voorstel om de Eemshaven als locatie uit te sluiten wordt begin volgende maand gestemd.

Het dagelijks provinciebestuur wil het ontwerpenergieplan eind dit jaar klaar hebben en de mening van Statenleden daarin meenemen. Vooral coalitiepartij BBB ziet toekomst voor een kerncentrale in de Eemshaven. Fractievoorzitter Gouke Moes denkt dat een kerncentrale op de langere termijn gunstig is voor een stabiele en betaalbare energievoorziening, en de maakindustrie in de regio. Op kortere termijn zijn kleine reactoren (SMR) een optie.

Dergelijke plannen wekken volgens onder meer het CDA veel onrust in de door aardbevingsleed geteisterde provincie. CDA-fractievoorzitter Robert de Wit wil dat de Staten zich uitspreken tegen de Eemshaven als mogelijke locatie, maar sluit dat in Groningen buiten het aardbevingsgebied "in de verre toekomst" niet uit. Hij brengt zijn voorstel de Eemshaven wel uit te sluiten volgende maand in stemming. Met steun van de Partij voor het Noorden en Groninger Belang, die eerst nog hun achterban willen raadplegen, verwacht hij dat zijn motie een meerderheid krijgt. "Het gaat erom spannen", zei hij na het debat.

Coalitiepartij PvdA wil in de hele provincie geen kerncentrale. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de PVV, die Zeeland en de Maasvlakte geschikter vindt. De VVD wil de optie voor kernenergie zeker openhouden, maar vindt "wedden op meerdere paarden de beste strategie" bij het vinden van een energiemix.

Het college van Gedeputeerde Staten zegt "een betrouwbaar, betaalbaar, beschikbaar, bestendig energiesysteem voor bewoners en bedrijven dat past bij het Groninger landschap" te willen ontwikkelen. Verantwoordelijk gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) beloofde dat de Statenleden nog ruim de gelegenheid krijgen invloed uit te oefenen op de keuzes die worden gemaakt.

Uit onderzoek van het CBS bleek onlangs dat van alle provincies het aandeel inwoners dat kernenergie steunt in Groningen met 31 procent het laagst is.

Overig Bouwnieuws

Duitse woningnood zet door, minder bouwvergunningen 18-06-2024
Woningbouwers: Keijzer juiste persoon huizenmarkt 18-06-2024
Minder vraag naar vakantiewoningen na pandemie 18-06-2024
Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten 18-06-2024
Nieuwe verkoopgolf huurhuizen op komst 18-06-2024
Aanstaand minister procedeerde tegen bouw voor de deur 17-06-2024
Projectontwikkelaar had bomen niet mogen kappen 17-06-2024
Keijzer: 'stikstof geen probleem voor woningbouw' 17-06-2024
Zuid-Holland hoopt op stroomversnelling woningbouw 13-06-2024
Mona Keijzer bevestigt woonminister te worden 13-06-2024
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie