Gelderland wil nationaal kenniscentrum over problemen stroom
Javascript is uitgeschakeld

Gelderland wil nationaal kenniscentrum over problemen stroomnet

Geplaatst: 10-04-2024
Gelderland wil nationaal kenniscentrum over problemen stroomnet

ARNHEM - Provinciale Staten van Gelderland willen een zogenaamd Nationaal Kennis- en Innovatiecentrum Netcongestie in de regio Arnhem. Een motie, die met 52 van de 55 stemmen werd aangenomen, roept op om "zo spoedig mogelijk" in gesprek te gaan over zo'n kenniscentrum met onder meer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het volle elektriciteitsnetwerk, oftewel netcongestie, leidt tot tal van problemen. Zo belanden woonwijken, nieuwe bedrijven of bedrijven die willen uitbreiden op een wachtlijst voor aansluiting op het stroomnet. De Gelderse politici noemen het woensdag in een motie een "omvangrijk en urgent vraagstuk", dat "noodzakelijke ruimtelijke ontwikkelingen blokkeert". Oplossingen voor het probleem vergen "buitensporige investeringen". Tegelijkertijd is kennis over mogelijke oplossingen momenteel volgens de politici "versnipperd".

In Arnhem huist het samenwerkingsverband Connectr, waarbinnen meerdere kennisinstituten onderzoek doen naar innovaties voor de energietransitie. De stad heeft met Connectr volgens de Gelderse partijen al "een sterk kenniscluster (mbo, hbo, wo) op het gebied van energie". Ook wijzen ze op de medewerking van meerdere bedrijven aan het cluster en op de aanwezigheid van kantoren van netbeheerders Alliander en TenneT in de regio. Al die kennis wil de Gelderse politiek laten bundelen in een nationaal centrum, en wel in de regio Arnhem. Het college moet met het ministerie en Connectr in gesprek over de vraag op welke manier zoiets "op korte termijn vorm en inhoud kan krijgen". Alleen SP en FVD stemden tegen de oproep.

Gedeputeerde Helga Witjes (economie en innovatie, VVD) sprak zich tijdens de vergadering positief uit over het plan. Het college kan volgens haar "alleen maar enthousiast zijn" over het bundelen van kennis in de regio.

Overig Bouwnieuws

Laatste bankschikking in derivatendrama Vestia 21-05-2024
Stakingen voor hoger loon in Duitse bouwsector gaan door 21-05-2024
Tata akkoord met Britse netbeheerder over vergroenen staalproces 21-05-2024
Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten 21-05-2024
College Rotterdam komt met plan opvolger Feyenoord City 21-05-2024
De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij 21-05-2024
Onzeker of Wet betaalbare huur per 1 juli kan ingaan 16-05-2024
Groningse politiek houdt optie kerncentrale in Eemshaven nog open 16-05-2024
Zuid-Holland bepaalt waar windturbines in Lansingerland komen 16-05-2024
Rekenkamer: RWS en ProRail vragen miljarden meer voor weg en spoor 16-05-2024
 

Onze partners

  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie