Deal stroomversnelling koopwoningen ondertekend
Javascript is uitgeschakeld

Deal Stroomversnelling Koopwoningen ondertekend

Geplaatst: 30-09-2014
Deal Stroomversnelling Koopwoningen ondertekend
Beeld: Stroomversnelling

Een huis gemaakt van duizenden ballonnen markeerde de locatie – het voormalige ministerie van Nijverheid en Handel in Den Haag – waar op maandag 29 september de Deal Stroomversnelling Koopwoningen werd ondertekend. Hierbij aanwezig waren minister Stef Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Prins Carlos de Bourbon de Parme, voorzitter van de stichting Nederland krijgt Nieuwe Energie. Van de Deal wordt iedereen beter: honderdduizenden huiseigenaren krijgen voordelig en in korte tijd een comfortabele woning, zonder extra energierekening, en de bouwsector krijgt er de komende jaren ca. 10.000 banen bij. Goed nieuws dus ook voor de Nederlandse economie én voor het klimaat.

Een kleine tweehonderd vertegenwoordigers van bouwbedrijven, makelaars/taxateurs, banken, hypotheekverstrekkers, gemeenten, energiecoöperaties, renovatiewinkels en garantie-instellingen waren bij het sluiten van de Deal aanwezig. Ook organisaties als Natuur en Milieu, de Duurzame Energie Koepel en De Groene Zaak woonden de bijeenkomst bij. Ook Maxime Verhagen, Voorzitter van Bouwend Nederland, was aanwezig: 'De huizen worden meer waard, de bewoners genieten van meer comfort, het is goed voor het klimaat en de bouwsector krijgt er banen bij. Een belangrijke uitdaging is het samenwerken, want er zijn andere, nieuwe bouwprocessen en innovatieve technieken nodig om zo'n verbouwing voor een lage prijs en in een korte uit te voeren. Kennisoverdracht wordt cruciaal.' Minister Blok vulde aan: 'Daarmee ontwikkelen we meteen een nieuw exportproduct, want reken maar dat andere landen dit ook willen.'

Huiseigenaren verleiden met een energierekening van nul

Het initiatief, bedacht door Energiesprong, is uniek omdat meer dan 175 partijen de handen ineenslaan om de energierekening naar nul te krijgen. Want die verdwijnt na de metamorfose tot energieleverend huis. Ed Nijpels is blij dat de achterstand van Nederland op het gebied van duurzame energie eindelijk kan worden ingelopen. 'En dat levert nog banen op ook. De bouwwereld zal de huiseigenaren massaal moeten verleiden tot deze vernieuwing. Ze staan hierin niet alleen. Gemeenten, banken, energiecoöperaties en de renovatiewinkels die speciale verbouwingspakketten leveren doen allemaal mee.'

Bouwbedrijven kunnen volop aan de slag
De Deals is simpel: bouwbedrijven kunnen de komende jaren volop aan de slag met het installeren van nieuwe daken, zonnepanelen, gevelisolatie, technische installaties met warmtepompen, keukens en badkamers. Want door deze Deal krijgen honderdduizenden huiseigenaren de kans hun rijtjeswoning uit de periode 1950 – 1980 ­compleet en duurzaam te vernieuwen. Van het geld dat zij normaal gesproken aan de energierekening kwijt zijn, betalen ze een speciale lening voor de vernieuwing af.

Vijftigduizend woningen per jaar
Na een pilot van honderd woningen, komen vanaf 2016 zo'n 50.000 koopwoningen per jaar – in totaal 1,8 miljoen – in aanmerking voor een total make-over. Om huiseigenaren enthousiast te maken voor de deal – comfortabel wonen zonder energierekening – is begin 2014 de campagne Ons Huis Verdient Het van start gegaan. Via social media, een website en een gelijknamig tv-programma op RTL4 werden in het eerste halfjaar al circa 2 miljoen mensen bereikt met de boodschap dat wonen zonder energierekening aantrekkelijk, betaalbaar en bereikbaar is voor veel mensen.

Ondersteuners en sympathisanten
Behalve de ondertekenaars heeft de Deal een bijzonder breed draagvlak. De Deal wordt ondersteund door het ministerie van BZK en de provincies. De lijst sympathisanten beslaat een breed scala aan belangenverenigingen, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en toeleverende industrie. Partijen als NVM, ABN Amro, Rabobank, ING Triodos Bank, SNS Bank, De Hypotheker en Crédit Agricole leveren een actieve bijdrage aan de Deal.

Bron: Stroomversnelling


Overig Bouwnieuws

Onzeker of Wet betaalbare huur per 1 juli kan ingaan 16-05-2024
Groningse politiek houdt optie kerncentrale in Eemshaven nog open 16-05-2024
Zuid-Holland bepaalt waar windturbines in Lansingerland komen 16-05-2024
Rekenkamer: RWS en ProRail vragen miljarden meer voor weg en spoor 16-05-2024
RIVM: recycling zonnepanelen nu niet duurzaam, maar het kan wel 16-05-2024
Rietveld Schröderhuis viert eeuwfeest met festiviteiten 16-05-2024
Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af 16-05-2024
Zuid-Holland hoopt dat concessies de woningbouw helpen 14-05-2024
Gelderse laadpalen kunnen worden teruggeschaald bij krapte 14-05-2024
Duitse bouwvakkers staken voor hoger loon 14-05-2024
 

Onze partners

  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
Sluit deze advertentie