De weg naar energieneutrale gebouwen
Bouwnieuws | Door Anne-marije Scheffe
Geplaatst: 14-04-2016
OEGSTGEEST - Energieneutraal bouwen wordt de norm. Eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen voldoen aan een EPC-eis van 0,0. Het Europees beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie gebruiken. De energie die nog nodig is moet in belangrijke mate afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.
Het principe van de Energieprestatienorm van gebouwen (EPG) is dat bouwende partijen een vrije keuze hebben om maatregelen toe te passen die de vraag naar energie beperken, energie uit hernieuwbare bronnen toe te passen en effectief gebruik te maken van fossiele brandstoffen, om aan de vereiste EPC te voldoen. Het Nationaal Plan voor het bevorderen van bijna-energieneutrale gebouwen in Nederland beschrijft het Nederlandse beleid om te komen tot bijna-energieneutrale gebouwen na eind 2018, respectievelijk 2020. In het Nationaal Plan staat wat onder een bijna-energieneutraal gebouw (BENG) wordt verstaan. Ook noemt het Plan tussentijdse streefcijfers op weg naar bijna-energieneutrale nieuwbouw vanaf 2020.
Vanaf 1 januari 2015 geldt een aanscherping van de energieprestatie-eisen voor woningen en voor utiliteitsgebouwen. Een verdere verlaging van de energieprestatie-eisen volgt gefaseerd: het streven is de aanscherping naar bijna-energieneutraal voor overheidsgebouwen vanaf 31 december 2018 in te laten gaan. Voor alle andere gebouwen is de ingangsdatum 31 december 2020.
Duurzaam energieneutrale gebouwen Energieneutraal bouwen, Nul op de meter, Road2Zero. Wat betekent dit voor het toekomstige bouwen en welke basiskennis is nodig om energieneutrale gebouwen te ontwerpen? In de publicatie ‘De weg naar energieneutrale gebouwen' leest u alles wat u moet weten over de EPC, de vereiste NEN-normen, bouwfysische berekeningen en duurzaamheidscertificaten. De 38 pagina tellende publicatie geeft een objectieve samenvatting en een algemeen overzicht van de EPC, het ontstaan en de aanscherping van de EPC, maar ook algemene informatie over energieneutraal bouwen.
Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Geschiedenis en achtergrond Hoofdstuk 2: Toelichting wet- en regelgeving Hoofdstuk 3: Bouwfysische termen Hoofdstuk 4: Bekende termen in relatie tot duurzaamheid
In de publicatie 'De weg naar energieneutrale gebouwen' vindt u al de informatie die u nodig heeft. Wilt u ook alles weten over duurzaam en energieneutraal bouwen? Bestel dan nu de publicatie in de webshop.
Overig Bouwnieuws
|