Corporaties vragen zich af of verduurzamingsplannen haalbaar
Javascript is uitgeschakeld

Corporaties vragen zich af of verduurzamingsplannen haalbaar zijn

Geplaatst: 02-06-2022
Corporaties vragen zich af of verduurzamingsplannen haalbaar zijn

DEN HAAG - Woningcorporaties vragen zich af of de nieuwe verduurzamingsplannen voor huurwoningen van woonminister Hugo de Jonge wel haalbaar zijn. Volgens de bewindsman zouden slecht geïsoleerde huurwoningen, zowel in de sociale als in de private sector, vanaf begin 2030 niet meer verhuurd mogen worden. Corporatiekoepel Aedes zegt de ambities van De Jonge te steunen, maar plaatst nog wel vraagtekens bij de haalbaarheid.

"Woningcorporaties zijn al jaren bezig met het verduurzamen van huurwoningen, we hebben daarin grote stappen gemaakt", zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. "Maar woningcorporaties hebben niet alleen verduurzamingsopgaven, maar ook afspraken over nieuwbouw, betaalbaarheid en leefbaarheid. De stapeling van die opgaven moet optellen tot een logisch geheel."

Om alle huurwoningen sneller te verduurzamen zoals De Jonge wil, is volgens Van Rijn medewerking nodig van alle partijen, "van gemeente tot installateur". "En er moet voldoende capaciteit voorhanden zijn. Zo kun je niet versnellen als er niet genoeg hybride warmtepompen zijn, maar ook niet bij gebrek aan installateurs."

De minister is momenteel nog in overleg met onder andere Aedes, huurdersorganisatie Woonbond en de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over zogeheten prestatieafspraken met woningcorporaties. Die gaan volgens de koepel over de inzet van het geld dat corporaties niet meer hoeven af te dragen na afschaffing van de verhuurderheffing.

Vanuit het bedrijfsleven wordt over het algemeen positief op de plannen voor verduurzaming van woningen, winkels en andere gebouwen gereageerd. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de plannen er goed uitzien. "Wel hadden bijvoorbeeld de allerkleinste ondernemers beter mee kunnen worden genomen in de aanpak voor huishoudens en in het nationaal isolatieprogramma." De ondernemersorganisaties wijzen er daarnaast op dat veel van de voorgestelde stappen nog niet financieel zijn uitgewerkt.

Overig Bouwnieuws

Koophuizen zijn opnieuw duurder geworden 22-02-2024
Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst 22-02-2024
Fataal ongeluk bij brug in aanbouw BAM 22-02-2024
Wachtlijst stroomnet explodeert door energietransitie 21-02-2024
Wonen wordt komende jaren duurder door klimaataanpassing 21-02-2024
'Zonder arbeidsmigrant minder betaalbare huizen' 20-02-2024
Herinrichting voormalig militair terrein begonnen 20-02-2024
Raad Rotterdam wil helderheid over braakliggend pretpark 20-02-2024
Omgevingswet levert nog geen grote problemen op 20-02-2024
Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales 20-02-2024
 

Onze partners

  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
Sluit deze advertentie