Alarm over meer gebouwen met zwakke vloeren
Javascript is uitgeschakeld

Alarm over meer gebouwen met zwakke vloeren

Geplaatst: 25-09-2017
Alarm over meer gebouwen met zwakke vloeren

EINDHOVEN - Deskundigen die de instorting van een parkeergarage bij Eindhoven Airport analyseerden, hebben aan de bel getrokken omdat in Nederland mogelijk nog een aantal gebouwen staat met dezelfde constructie. Directielid Simon Wijte van adviesbureau Hageman heeft dat maandag gezegd bij de presentatie van zijn onderzoek naar de instorting van het gebouw in Eindhoven.

De situatie van de parkeergarage Eindhoven was bijzonder, maar onderzoekers sluiten niet uit dat dezelfde bouwwijze (zelfdichtend beton en een glad vloeroppervlak) ook op andere plekken is toegepast. Ze hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom gewaarschuwd. Ook de gemeente Eindhoven heeft bij het ministerie aan de bel getrokken.

Wijte kon geen aantal noemen. Bouwbedrijf BAM die de parkeergarage in Eindhoven bouwde heeft in de eigen portefeuille ongeveer 25 gebouwen die aandacht verdienen, zei directeur Jaap Hazeleger. Volgens hem is er geen reden tot bezorgdheid en geen aanleiding om te denken dat bestaande gebouwen kunnen bezwijken.

Het onderzoek naar de oorzaak van de instorting van een deel van de parkeergarage bij het Eindhovense vliegveld op zaterdag 27 mei is uitgevoerd door zowel adviesbureau Hageman als door TNO. De uitkomsten zijn hetzelfde: de voorgefabriceerde vloer op de bovenste verdieping was lang niet sterk genoeg en voldeed niet aan de norm. De sterkte was drie keer minder dan gebruikelijk.

Bij het ontwerp is vermoedelijk een inschattingsfout gemaakt. Er is een situatie ontstaan waar constructeurs volgens de onderzoekers te weinig rekening mee houden. De kracht op de vloer van de bovenste verdieping werd op de dag van de instorting extra vergroot door het warme weer. Het parkeerdek begon te scheuren en zakte naar beneden. Door het gewicht van de vloer, bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping.

Overig Bouwnieuws

Koophuizen zijn opnieuw duurder geworden 22-02-2024
Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst 22-02-2024
Fataal ongeluk bij brug in aanbouw BAM 22-02-2024
Wachtlijst stroomnet explodeert door energietransitie 21-02-2024
Wonen wordt komende jaren duurder door klimaataanpassing 21-02-2024
'Zonder arbeidsmigrant minder betaalbare huizen' 20-02-2024
Herinrichting voormalig militair terrein begonnen 20-02-2024
Raad Rotterdam wil helderheid over braakliggend pretpark 20-02-2024
Omgevingswet levert nog geen grote problemen op 20-02-2024
Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales 20-02-2024
 

Onze partners

  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
Sluit deze advertentie