Keijzer stikstof geen probleem voor woningbouw
Javascript is uitgeschakeld

Keijzer: 'stikstof geen probleem voor woningbouw'

Geplaatst: 17-06-2024
Keijzer: 'stikstof geen probleem voor woningbouw'

DEN HAAG - Stikstof levert geen problemen op voor de woningbouw, verwacht aspirant-minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer. Zij verwacht dus niet dat haar beleidsagenda schuurt met die van aankomend landbouwminister en partijgenoot bij BBB, Femke Wiersma. Het heeft andere oorzaken dat er de afgelopen jaren minder gebouwd is, haalt de nieuwe vicepremier uit onderzoeken.

Na haar formele kennismaking met formateur Richard van Zwol noemt Keijzer het vinden van ruimte en de bouwkosten de "problemen in de toekomstige portefeuille van mij". Haar onderwerp valt in het nu vertrekkende kabinet-Rutte IV onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar valt in het nieuwe kabinet onder een zelfstandig ministerie.

Kritiek op het huidige stikstofbeleid is een van de kernpunten van de BBB. Veel bouwprojecten kwamen stil te liggen nadat de Raad van State in 2019 een uitspraak had gedaan die een streep zette door het toenmalige stikstofbeleid. Het kabinet maakte daarop streng beleid dat grote gevolgen had voor onder anderen veehouders.

De indruk dat de hele vergunningverlening stil is komen te liggen door stikstofbeleid, is later genuanceerd. Dat schreven het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR) bijvoorbeeld eerder dit jaar in een rapport. De onderzoekers stelden ook dat de doelen om stikstofneerslag omlaag te brengen om de natuur te ontlasten "ver buiten bereik" waren.

Vanuit de Europese Unie gelden op dit vlak strenge normen waar Nederland aan moet voldoen. De nieuwe coalitiepartijen willen in Brussel voor Nederland uitzonderingen bedingen op dit beleid. Vertrekkend landbouwminister Piet Adema heeft herhaaldelijk gezegd dat de kans dat dit lukt naar zijn inschatting klein is.

Overig Bouwnieuws

Veel meer nieuwbouwwoningen verkocht 11-07-2024
'Huizenprijzen stijgen in 2025 minder hard dan dit jaar' 11-07-2024
Gevelplaat van HvA-gebouw gevallen 11-07-2024
'In 2024 krimpt de bouw verder door' 11-07-2024
Meer burenruzies over verbouwingen 11-07-2024
Grote bedrijven verwachten meer kantoorruimte af te stoten 11-07-2024
Fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen 11-07-2024
Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland 09-07-2024
'Minister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen' 09-07-2024
'Tekort betaalbare huizen niet op te lossen met dure huur' 09-07-2024
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie